Stiri de ultima ora

Comentariu: Continuitatea confruntării

Comentariu: Continuitatea confruntării
International
Chiar dacă schimbarea bruscă a planurilor de călătorie ale secretarului de Stat american Pompeo sugerează altceva, nu este de așteptat o îmbunătățire a relațiilor americano-ruse, crede Miodrag Soric.

Iată că totuși vorbesc unii cu ceilalți. Asta înseamnă că situația nu este chiar așa de rea? În funcția sa de diplomat șef al SUA, Mike Pompeo vizitează în premieră Rusia. Și se întâlnește direct cu președintele Putin la reședința acestuia de la Soci. O stațiune renumită pentru clima sa temperată. Între cele două mari puteri însă, atmosfera rămâne încinsă. Pompeo vine și pentru a sonda terenul în vederea unei posibile întâlniri între Putin și Trump la sfârșitul lui iunie pe marginea summitului G-20 din Osaka Pompeo vine cu mâinile goale Altfel, el vine însă cu mâinile goale în Rusia. Și la fel o să și plece. Viziunile politice ale celor două țări sunt mult prea diferite. Atât în ceea ce privește Venezuela, cât și Iranul sau Siria: Washingtonul ar vrea o schimbare de regim în toate aceste țări, Rusia se opune unor astfel de evoluții. Și până acum Moscova a avut succes. Președintele Putin arată lumii întregi care sunt limitele superputerii americane. Ceea ce dăunează desigur autorității puterii occidentale. Lucru deloc pe placul europenilor, vizitați anterior de Pompeo. Dar acesta a fost primit și la Bruxelles ca un fel de oaspete neinvitat. Șeful său, președintele Donald Trump, a renunțat la tratatul nuclear cu Iranul, un acord la care europenii, rușii și chinezii încă țin.

Corespondentul DW la Moscova, Miodrag Soric

Între timp, nu mai este exclusă nici măcar varianta unei intervenții militare împotriva Iranului. Miniștrii de externe europeni sunt consternați. Ocazie deci pentru Putin să stea deoparte: el nu are nevoie să bage bețe în roate alianței vestice, o face deja prea bine fără el omologul de la Casa Albă. Este clar că Moscova dorește să întrețină și să extindă disensiunile dintre partenerii occidentali. Divide et impera – o maximă valabilă și acum, nu doar pe vremea Imperiului Roman. Relațiile ruso-americane vor rămâne la un nivel foarte scăzut. Responsabilitatea pentru această stare a lucrurilor revine Kremlinului. Cu războiul său din estul Ucrainei, cu anexarea Crimeei, cu războiul hibrid nedeclarat împotriva Vestului Moscova a pierdut încrederea tuturor. Chiar dacă se va ajunge la o întâlnire Trump-Putin la Osaka, aceasta nu ar aduce nimic. Valoarea unei întâlniri cu președintele american a scăzut după întrevederile acestuia cu dictatorul nord-coreean. În plus, Congresul de la Washington nu apreciază atitudinea lui Trump față de Putin. Rusia suferă de pe urma sancțiunilor Legislativul american va face totul pentru a se asigura că relațiile americano-ruse nu se vor ameliora în viitorul apropiat. Și că sancțiunile dictate împotriva Moscovei vor fi menținute. Chiar dacă propaganda Kremlinului susține contrariul, economia Rusiei suferă serios de pe urma acestora. Investitorii străini nu se încumetă să vină în Rusia. Modernizarea țării decurge prea încet, creșterea economică sare cu greu de 1%, standardele de viață ale rușilor continuă să scadă. Nu se întrevede o ieșire din criză. Atât în Rusia, cât și în America lipsește voința politică pentru un nou început. La întâlniri precum cea de la Soci, lideri ca Putin și Pompeo se reduc la nivelul unor șefi de protocol al ostilităților. Ar fi foarte importantă însă o colaborare între cele două guverne. Cum altfel ar putea cele două mari puteri să abordeze probleme globale precum modificările climatice, sporirea fluxurilor migraționiste, proliferarea nucleară sau combaterea terorismului? Probleme care afectează întreaga planetă. În acest fel, la final, suntem cu toții în tabăra perdanților.
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus