Stiri de ultima ora

Cine este liderul din umbră al Poloniei care decide numirile în posture şi direcţia ţării

Cine este liderul din umbră al Poloniei care decide numirile în posture şi direcţia ţării
International
În Polonia, Jaroslaw Kaczynski nu deţine nicio funcţie în stat, dar el este cel care guvernează de facto peste 38 de milioane de oameni şi la care vin oficialii străini.

Luată în vizor de Bruxelles, Polonia este ţara din Uniunea Europeană (UE) condusă în cel mai atipic mod. Unicul ei conducător este Jaroslaw Kaczynski, un „Prezes“ („Patron“, „Preşedinte“, n. red.), aşa cum este numit, fără nicio funcţie în stat. Cu toate că nu este şef de stat, nici prim-ministru, nici măcar deputat, Kaczynski, în vârstă de 69 de ani, trage sforile ca lider al partidului Lege şi Justiţie (PiS), care deţine majoritatea absolută. El decide numirile în posturi şi direcţia ţării. Iar liderii străini trebuie să obţină aprobarea sa înainte de a trece la treabă cu reprezentanţii oficiali.

Cât de influent este Jaroslaw Kaczynski? Răspunsul este simplu. Deşi nu e parlamentar, forul legislativ îşi desfăşoară lucrările după regimul său, adică spre seară. Se culcă târziu şi detestă să se trezească devreme. Internat anul trecut la două zile de la aniversarea sa din cauza unor probleme la genunchi, întreg procesul decizional a stat în loc. „Când se simte rău, tot aparatul de stat pare să nu mai aibă suflu, în timp ce procesul decizional este întrerupt în aşteptarea ameliorării stării sale de sănătate şi luării hotărârilor adecvate“, comentează cotidianul „Rzeczpospolita“.

Burlac convins trăieşte ca un pustnic

Burlac toată viaţa şi fără copii, liderul PiS a locuit doar cu mama sa într-o casă modestă din Varşovia până la moartea ei, în 2013. Gurile rele susţin că a întreţinut legături amoroase cu colege de partid necăsătorite. I-a fost atribuită o relaţie de lungă durată cu Jolanta Szczypinska, o fostă parlamentară care a murit la 8 decembrie 2018 la vârsta de 61 de ani. În rest, trăieşte ca un pustnic, doar cu un pisoi. Nu are calculator şi nici permis de conducere. Nu vorbeşte nicio limbă străină şi nu părăseşte ţara. Primeşte oaspeţi numai pentru a trasa sarcini, unele dintre ele, cum ar fi modificările din justiţie, stârnind fiori la Bruxelles.

Aflaţi în inima Europei, polonezii vor să conteze mai mult la nivelul UE, iar el a observat foarte bine această aspiraţie.

„Kaczynski a simţit această schimbare de percepţie, că oamenii vor să rămână în Uniunea Europeană, în mod absolut, dar că relaţia profesor-student cu Bruxellesul nu mai era dorită. A simţit bine că oamenii au nevoie să viseze la altceva şi a lansat această idee naţională“, explică, pentru France TV Info, jurnalistul Jedrzej Bielecki, de la „Rzeczpospolita“.

Anticomunist  convins şi naţionalist, vrea o „revoluţie morală“ care să ducă la „A Patra Republică“. Propune o politică socială foarte generoasă şi insistă pentru apropierea statului de Biserica Catolică. Modificările aduse justiţiei fac parte din drumul spre noua Polonie la care aspiră, spre exasperarea Bruxellesului, care îi reproşează atingerile aduse statului de drept.

În materie de politică externă, pledează pentru o „Europă a naţiunilor“ şi consolidarea alianţei polono-americane. Consideră Rusia principalul său inamic, învinovăţind-o de moartea fratelui său geamăn, Lech. Fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane, majoritatea demnitari de la Varşovia, au murit într-o catastrofă aeriană produsă pe 10 aprilie 2010 la Smolensk în timp ce erau aşteptaţi de o delegaţie rusă pentru a comemora Masacrul de la Katyn. De atunci, Jaroslaw ţine doliu şi acuză Rusia de responsabilitate în această dramă, atribuită de o comisie mixtă de anchetă unei erori de pilotaj în condiţii meteo nefavorabile.

Într-o biografie, Michal Krzymowski îl vede drept charismatic, intuitiv, un orator excelent, un strateg şi un coordonator al jocului.

Unele voci şuşotesc că ar fi slăbit de un cancer pancreatic şi îşi caută un succesor care să preia frâiele după alegerile parlamentare prevăzute să aibă loc la toamnă. PiS este cotat în prezent în sondaje cu aproape 38%, urmat de formaţiunea politică Platforma Civică, creditată cu puţin peste 24%.

Repere din viaţa lui Jaroslaw Kaczynski

-Se naşte pe 18 iunie 1949, la Varşovia, cu 45 de minute înaintea fratelui său Lech

-La vârsta de 13 ani, joacă împreună cu fratele său geamăn în filmul pentru copii „Cei doi care au furat luna“, în regia lui Jan Batory

-Studiază Administraţia şi Dreptul la Universitatea din Varşovia, obţinând diploma şi titlul de doctor în 1976

-La începutul anilor 1970, aderă la Comitetul de Apărare a Muncitorilor, asociat mişcării sindicale Solidarnosc

-Este ales senator la primele alegeri libere din Polonia, în 1989, pe listele Solidarnosc

-La sfârşitul lui 1990, devine şeful de cabinet al primului preşedinte post-comunist polonez Lech Walesa

-Tot în 1990, fondează împreună cu fratele său partidul Acordul Centrului

-În 2001, fondează al doilea partid împreună cu fratele său, Lege şi Justiţie (PiS), şi preia conducerea grupului parlamentar PiS după alegeri

-Ajunge la conducerea PiS în 2003, după alegerea fratelui său în funcţia de primar al Varşoviei

-Deţine funcţia de prim-ministru între 14 iulie 2006 şi 16 noiembrie 2007

-Intră în doliu la 10 aprilie 2010, după ce fratele său moare în catastrofa aeriană de la Smolensk

-Candidează la alegerile prezidenţiale anticipate, dar pierde în turul doi, la 4 iulie 2010, în faţa lui Bronislaw Komorowski

-Suferă un eşec usturător în alegerile parlamentare din 2011 şi se confruntă cu o scindare în partid, dar reuşeşte să îşi consolideze poziţia şi se întoarce la putere în 2015 cu o majoritate absolută, o premieră în Polonia de la căderea comunismului.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus