Stiri de ultima ora

Centrul nuclear israelian, atacat cu rachete de Hamas. Situaţia din Israel escaladează de la oră la oră

Centrul nuclear israelian, atacat
cu rachete de Hamas. Situaţia din Israel escaladează de la oră la oră
International
Trei rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre centrul nuclear israelian de la Dimona în noaptea de miercuri spre joi, însă niciuna nu a căzut în incinta complexului. Raidurile aeriene între cele două teritorii s-au intensificat şi riscă să atingă nivel deosebit periculos, într-un Orient Mijlociu aflat pe un butoi de pulbere, afirmă experţii de securitate.

Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul israelian antirachetă Cupola de Fier (Iron Dome), iar celelalte două au căzut în apropierea complexului nuclear. Autorităţile israeliene au dat asigurări că reactorul nuclear de la Dimona nu a fost avariat. Mişcarea islamistă Hamas a revendicat lansarea rachetelor spre centrul nuclear israelian.

Analiştii militari afirmă că tirurile cu rachete care pot ţinti obiective tot mai îndepărtate în Israel, şi atacurile unor comandouri mici dinspre mare arată că gruparea Hamas şi-a întărit capacitatea militară, fiind sprijinită în principal de Iran. Armata israeliană a capturat în martie un transport cu 40 din rachetele M-302 trimise de Iran spre Fâşia Gaza, la bordul unei nave arbora un pavilion panamez. 

Israelul continuă să riposteze la atacurile Hamas, în cadrul operaţiunii numite „Tăişul protector“, cu sute de raiduri aeriene şi lansări de rachete. Cel puţin 84 de palestinieni au murit şi peste 500 au fost răniţi de la declanşarea operaţiunii, în noaptea de luni spre marţi, în urma celor peste 800 de atacuri cu rachetă ale Israelului. În acelaşi interval, Hamas a lansat peste 360 de rachete, dintre care mai mult de 70 au fost interceptate de sistemul antirachetă Cupola de Fier.

Trei explozii puternice au avut loc, în această după-amiază, în oraşul Ierusalim, fiind provocate probabil de căderea unor rachete, informează site-ul israelian Ynetnews. Cu puţin timp în urmă, în oraşul divizat între palestinieni şi israelieni se declanşaseră sirenele antiaeriene.

Ziarul israelit Haaretz informează că Iron Dome a interceptat două rachete care vizau Ierusalimul, iar alte două au căzut în oraş, fără a se cunoaşte dacă au cauzat victime sau pagube.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că „încetarea focului“ nu se află pe agenda cabinetului său, în condiţiile în care Hamas reprezintă cea mai mare ameninţare la securitatea ţării sale.

Cu toate acestea, Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea conflictului din Israel şi teritoriile palestiniene şi a cerut ambelor părţi să găsească o soluţie pentru asigurarea păcii.

La rândul său, Moscova a cerut Israelului să înceteze confruntare. Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat ca „indispensabilă o oprire urgentă a confruntării armate" în Fâşia Gaza, între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, într-o conversaţie pe care a purtat-o joi la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform agenţiei AFP. Conversaţia, despre „degradarea rapidă a situaţiei" în Fâşia Gaza şi sudul Israelului, a avut loc la iniţiativa premierului israelian, a precizat Kremlinul într-un comunicat.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus