Stiri de ultima ora

CEDO condamnă Grecia pentru tratamentul aplicat unor minori afgani

CEDO condamnă Grecia pentru tratamentul aplicat unor minori afgani
International
Potrivit judecătorilor Curţii de la Starsbourg, Grecia a încălcat articolele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care interzic tratamentele inumane sau degradante şi care garantează dreptul la libertate şi siguranţă.

Cei cinci minor afgani neînsoţiţi, cu vârste între 14 şi 17 ani, au intrat în Grecia în 2016, declarând că au fugit din Afganistan temându-se pentru viaţa lor, din cauza apartenenţei lor la minoritatea religioasă ismaili , arată CEDO, într-un comunicat.

În aceeaşi perioadă, ceilalţi patru au fost internaţi timp de o lună în tabăra de migranţi de la Idomeni, situată la frontiera Greciei cu Macedonia de Nord.

În iulie acelaşi an, unul dintre minori a fost arestat în timp ce încerca să ajungă în Italia, apoi transferat, după o tentativă de sinucidere, la secţia de poliţie din Filiata.

Reclamanţii s-au plâns de condiţiile în care au stat în cele două secţii de poliţie, precum şi de cele din tabăra Idomeni.

CEDO a considerat că adolescenţii au fost supuşi unui tratament degradant în secţiile de poliţie, arătând că detenţia în aceste locuri le poate provoca celor în cauză sentimente de izolare de lumea exterioară, cu consecinţe potenţial negative asupra bunăstării lor fizice şi morale .

Totodată, autorităţile nu au răspuns obligaţiei de luare în grijă şi de protejare a reclamanţilor în tabăra Idomeni.

În consecinţă, CEDO a condamnat statul grec să le acorde 4.000 de euro unuia dintre minori şi câte 6.000 de euro celorlalţi patru, precum şi să achite 1.500 de euro cheltuieli de judecată.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus