Stiri - Editia din date de 26-06-2018

Arhiva stiri din data de:
26-06-2018 Stiri de ultima ora din

Cargobot danez cu 108 migranţi la bord, salvaţi în largul Libiei

International
Un cargobot danez cu 108 migranţi la bord, salvaţi vineri în largul Libiei, a fost autorizat, în noaptea de luni spre marţi, să acosteze în Sicilia, însă incertitudinea domea în continuare cu privire la soarta altor 234 de migranţi, aflaţi la bordul Lifeline, o navă închiriată.

Actualizat: 26.06.2018 - 12:08

Nava Lifeline, închiriată de ONG-ul german cu acelaşi nume, rămâne blocată pe mare, după ce ministrul italian de Interne Matteo Salvini şi-a confirmat luni linia dură faţă de ONG-uri care sar în ajutorul migranţilor.

Cargobotul danez Alexander Maersk a intrat în noaptea de luni spre marţi la Pozzallo, după ce a aşteptat în faţa portului din sudul Siciliei. El şi-a schimbat ruta vineri dimineaţa, pentru a salva migranţi în largul Libiei.

Un reprezentant al companiei, Palle Laursen, a salutat ”munca eroică a echipajului”, adăugând că Maersk este ”foarte mândru” de acţiunea sa.

Într-o conferinţă de presă, la întoarcerea dintr-o vizită în Libia, Salvini a repetat că Lifeline şi cei 234 de migranţi care se află la bordul navei nu vor fi autorizaţi să acosteze în Italia.

El a atacat în trecere, din nou, Franţa, apreciind că preşedintele francez Emmanuel Macron este ”proporţional de 15 ori mai rău” decât premierul ungar Viktor Orban, în refuzul său de a respecta cotele de mutare a unor migranţi în Europa.

Preşedintele naţionalist al Adunării din Corsica Jean-Guy Talamoni s-a declarat luni ”dispus să ofere ajutor” migranţilor de pe Lifeline. Însă el a adăugat, la postul de radio France Inter, că ”juridic, este necesar, evident, acordul statului (francez) pentru ca lucrurile să se facă”.

Situaţia rămâne dificilă pe Marea Mediterană, după un weekend în care aproape 1.000 de migranţi au fost salvaţi - numai duminică - în largul Libiei.

În imagini din momentul debarcării lor la Tripoli, sute dintre ei - bărbaţi, femei şi copii - au fost surprinşi cu capul plecat şi trişti, vizibil extenuaţi, departe de zâmbetele pe care le afişează de obicei pe vapoarele care-i transportă către Italia.

Salvini - plecat la război împotriva ONG-urilor care ajută imigranţi în largul coastelor libiene - a apreciat luni că ele sunt ”în mod conştient sau inconştient complice” ale traficanţilor de fiinţe umane în Libia şi că nu este, aşadar, de dorit, consideră el, ca ele să-şi continue să operaţiunile pe Marea Mediterană.

Alte două nave umanitare, Aquarius, închiriată de ONG-urile franceze SOS Méditerranée şi Médecins sans frontières (MSF), dar şi Open Arms, închiriată de ONG-ul spaniol Pro Activa, se aflau luni în largul Libiei, însă fără posibilitatea să intervină, în lipsa unei solicitări în acest sens din partea Pazei de Coastă libiene.

Paza de Coastă libiană este cea care controlează operaţiunile de salvare în largul Libiei, după ce autorităţile maritime italiene, care au asigurat până în weekend coordonarea principală a acestor salvări, i-au cedat această responsabilitate.

”CENTRE DE PRIMIRE” ÎN LIBIA?

Salvini - care s-a impus rapid drept noul om puternic din Guvernul italian - a efectuat luni o vizită-fulger la Tripoli, unde s-a întâlnit cu vicepremierul libian din cadrul Guvernului de uniune naţională (GNAAhmed Meitig şi a mulţumit Pazei de Coastă libiene.

Într-o conferinţă de presă comună, Salvini, care este totodată liderul Ligii (extrema dreaptă), a anunţat că Italia are să propună instalarea unor ”centre de primire şi identificare” în sudul Libiei, în cadrul summitului Uniunii Europene, joi, la Bruxelles.

”Noi vom susţine, de comun acord cu autorităţile libiene, să se înfiinţeze centre de primire şi identificare (a migranţilor) în sudul Libiei, la frontiera sa externă, în vederea ajutorării Italiei să blocheze migraţia”, a declarat Salvini.

Meitig a anunţat că ţara sa refuză ”în mod categoric instalarea unor tabere de migranţi în Libia”.

Salvini a luat act şi a anunţat luni seara, la Roma, că o misiune tehnică urmează să fie înfiinţată încă de săptămâna aceasta, la care să participe Italia, Nigerul, Ciadul şi Mali.

Criza migraţiei urmează să ocupe un loc important în discuţiile, marţi, la Vatican, între Papa Francisc - care-şi multiplică îndemnurile la ”solidaritate” - şi preşedintele francez Emmanuel Macron - care se află la cuţite în acest dosar cu noul Guvern italian populist şi de extremă dreapta.Articole similare :
26
iun.
108 migranti autorizati sa debarce in sicilia incertitudine pentru alti 234
International
108 migranți, autorizați să debarce în Sicilia, incertitudine pentru alți 234 O navă cargo daneză cu 108 de migranţi la bord, salvaţi vineri în largul Libiei, a fost în cele...

26
iun.
situatia refugiatilor blocati pe mare e dramatica nimeni nu i vrea anuntul italiei
International
Mai multe ţări continuă să refuze vasele cu oameni salvaţi din Marea Mediterană, ceea ce provoacă tensiuni la vârf. Ministrul de Interne de la Roma, despre care a spus că...

10
aug.
nava umanitara aquarius revenita in largul libiei a salvat 25 de migranti
International
Nava umanitară Aquarius, aflată în centrul unei furtuni diplomatice în luna iunie, a salvat vineri dimineaţă 25 de migranţi în largul Libiei, relansând dezbaterea privind portul în care îi va...

14
iun.
critici dure la nivelul onu fata de europa am simtit rusine
International
„Este ruşinos. Ca european am simţit ruşine, ruşine că o navă a stat şi încă stă în Marea Mediterană şi timp de câteva zile nimeni nu a vrut să i primească...

16
iun.
italia a cerut olandei sa retraga doua nave care salveaza migranti in mediterana
International
Italia a cerut Olandei să retragă două nave care salvează migranți, în Mediterana Italia a cerut Olandei să dispună retragerea a două nave aparţinând unor ONG uri care salvează migranţi pe...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte