Stiri de ultima ora

Brexit. Părintele clauzei de ieşire din UE spune că a redactat-o pentru a evita nemulţumirile Marii Britanii

Brexit. Părintele clauzei de ieşire din UE spune că a redactat-o pentru a evita nemulţumirile Marii Britanii
International
Fostul premier italian Giuliano Amato, care a redactat clauza ce permite ieşirea unei ţări din Uniunea Europeană, a declarat că Bruxellesul nu ar trebui să facă nicio concesie Marii Britanii în negocierile privind ieşirea acestei ţări din blocul comunitar, relatează Reuters.

„Eu am scris Articolul 50, deci îl cunosc bine“, a subliniat Giuliano Amato într-o conferinţă organizată la Roma, explicând că a introdus-o special pentru a evita ca britanicii să se plângă că nu există nicio cale clară, oficială, de a ieşi din UE.

„Intenţia mea a fost să fie o supapă clasică de sigurantă, care să existe, dar să nu fie folosită niciodată. Este ca şi cum ai avea un extinctor pe care nu ar trebui să îl foloseşti niciodată. În schimb, a izbucnit un incendiu“, a explicat el.

Un proeuropean convins, Giuliano Amato a descris Brexitul dreptul un „dezastru“ şi le-a cerut celorlalţi lideri europeni să nu urmeze exemplul fostului premier britanic David Cameron, care a convocat referendumul din 23 iunie. David Cameron a demisionat pe 13 iulie şi a fost înlocuit de Theresa May.

„Dacă încă un lider este la fel de nebun precum Cameron pentru a oferi un referendum privind apartenenţa la UE, de exemplu Olanda sau Austria, există riscul“ ca electoratul să voteze să iasă, a atras atenţia Amato.

Pentru a arăta că Marea Britanie a făcut o alegere greşită, UE ar trebuie să fie „deosebit de dură“ în discuţiile pentru Brexit.

„Nu oferiţi Marii Britanii posibilitatea de a crede că Brexitul este o cale mai bună de a face ceea ce au făcut întotdeauna, să ia ce le convine (de la UE - n. red.) şi să renunţe la ceea ce nu le place. Brexit este o ieşire totală. Ştiu foarte bine acest lucru“, a declarat fostul oficial.

„Cu cât îşi dau seama mai bine că pierd, cu atât sunt şanse mai mari ca, în 2020, cineva să facă ceva în legătură cu acest lucru“, a adăugat el, admiţând că este vorba de o „speranţă absurdă“.

„Când vine vorba de economie, ei au de pierdut“, a apreciat Amato, explicând că numai în această situaţie ar putea britanicii să se mai gândească o dată la ieşirea din cea mai mare piaţă unică din lume.

În Marea Britanie vor fi organizate alegeri generale în 2020, iar Amato speră că un partid care promovează o agendă proeuropeană ar putea ajunge la putere şi pune capăt planurilor de Brexit.

În acest scop, din punctul său de vedere ar fi bine ca negocierile să fie prelungite. „Sper ca negocierile să fie tărăgănate, astfel încât să nu se încheie până în 2020. May vrea să încheie lucrurile în 2019, dar va fi uşor să le prelungească“, a afirmat el.

Amato a servit ca premier al Italiei în 1992-1993 şi în 2000-2001. El a ajutat la redactarea Constituţiei Europene, ce s-a transformat, în cele din urmă, în Tratatul de la Lisabona, mai puţin ambiţios.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus