Stiri de ultima ora

Boris Johnson încă mai încearcă să obțină avantajul în discuţiile de Brexit. Ce a cerut el Statelor Unite, în ciuda ultimatumului dat de acestea (FOTO)

Boris Johnson încă mai încearcă să obțină avantajul în discuţiile de Brexit. Ce a cerut el Statelor Unite, în ciuda ultimatumului dat de acestea (FOTO)
International
Boris Johnson încă mai încearcă să obțină avantajul în discuţiile de Brexit. Ce a cerut el Statelor Unite, în ciuda ultimatumului dat de acestea (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 25 Aug 2019, 10:20

Statele Unite trebuie să ridice restricţiile impuse asupra afacerilor britanice dacă doreşte un acord de liber-schimb cu Marea Britanie, a precizat premierul Boris Johnson, sâmbătă, în cadrul summit-ului G7 din Biarritz, Franţa, citat de BBC .

"Există oportunităţi imense pentru companiile britanice pe piaţa americană. Intenţionam să profităm de acele oportunităţi, însă va fi necesar ca prietenii noştri americani să facă compromisuri şi să-şi deschidă abordarea pentru că în momentul de faţă există prea multă restricţii", a precizat Boris Johnson.

"Livrările de vin sunt foarte restricţionate. Dacă vrei să exporţi în SUA vin făcut în Anglia trebuie să treci printr-un distributor american. În Statele Unite există o taxă pe micro-distileriile britanice care însă nu se aplică micro-distileriilor americane din Regatul Unit", a adăugat premierul britanic.

El a adăugat ca un acord de liber-schimb ar putea duce la o creştere a comerţului de "trei sau patru ori", fără însă să specifice cum s-ar întâmpla mai exact acest lucru.

Nu în ultimul rând, a precizat că a discutat deja cu preşedintele american Donald Trump despre acest lucru şi că o va face din nou în dimineaţa zilei de duminică. Lucru care, cel mai probabil, se întâmplă chiar în dimineaţa zilei de duminică dat fiind anunţul lui Donald Trump potrivit căruia se duce "să ia micul dejun cu Boris Johnson".

Solicitările lui Boris Johnson se lovesc, însă, de o problemă ce ţine de legislaţia americană. Presupunând că Johnson ar obţine acordul lui Donald Trump pentru tot ce-şi propune (lucru improbabil), orice fel de acord de liber-schimb între Regatul Unit şi Statele Unite va trebui să treacă prin Congresul american, mai exact prin Camera Reprezentanţilor - dominată de democrați. Aceasta având atribuţii constituţionale în legiferarea acordurilor de liber-schimb cu orice stat.

Ori Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, i-a transmis deja lui Boris Johnson că un acord de liber-schimb între Marea Britanie şi Statele Unite nu va trece de Congres dacă Brexit ul va submina "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare").

Problema este că un Brexit , aşa cum este el văzut de Boris Johnson, va duce în mod cert la încălcarea unilterală a "Acordului de la Belfast" - un tratat negociat şi semnat între Londra şi Irlanda cu mediere americană.

De ce este un acord de liber-schimb cu Statele Unite atât de important pentru Marea Britanie

În lunile precedente, Londra a încercat să pună presiune pe Uniunea Europeană precizând că şi-a început deja pregătirile pentru un Brexit fără acord. În fapt însă, orice astfel de pregătire necesită un acord de liber-schimb cu Statele Unite. Acesta este văzut de Londra ca o modalitate de a atenua efectele negative de natură economică (şi socială) pe care un Brexit fără acord (sau orice fel de Brexit ) le-ar putea avea.

Dar un astfel de acord iese puţin (chiar puţin mai mult) doar din sfera economică şi intră inclusiv în cea de natură geopolitică. Asta pentru că, în momentul de faţă, şi Statele Unite se află într-o dilemă: ori ia partea Marii Britanii, ori pe cea a Uniunii Europene.

Amândoi sunt parteneri economici şi strategici esenţiali pentru Statele Unite. Ba cu Marea Britanie are chiar o aşa-numită "relaţie specială". Însă aceasta nu poate merge până în punctul în care Statele Unite să-şi încalce propriul interes naţional, care dictează că prioritar este partenerul care oferă mai multe avantaje. Iar în ceea ce priveşte situaţia geopolitică a Eurasiei, Uniunea Europeană are, fără niciun dubiu, avantaje în linie peste Marea Britanie.

Prin urmare, rămâne de văzut ce decizii va lua şi Statele Unite. Lăsând la o parte retorică lui Donald Trump, care în acest caz este, oricum, irelevantă ţinând cont că decizia finală cu privire la un acord de liber-schimb aparţine Camerei Reprezentanţilor (care este dominată de democraţi).

De menţionat ar fi faptul că, în realitatea, nici Marea Britanie şi nici Uniunea Europeană nu se pot pregăti corespunzător pentru Brexit , indiferent ce formă va luă acesta. Asta din cauza faptului că situaţia este fără precedent, iar consecinţele ei nu pot fi estimate cu exactitate.

Foto: Președintele american, Donald Trump (stanga) și omolgul său francez, Emmanuel Macron (sursă foto: hepta.ro)

Ce este "Acordul din Vinerea Mare"?

În anul 1998, Marea Britanie şi Irlanda au semnat "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare") care prevede, printre altele, eliminarea controalelor la graniţă. Acesta din urmă fiind un tratat bilateral, semnat doar cu Iranda (nu şi cu Uniunea Europeană). Prin urmare, el rămâne valabil chiar şi dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea, Londra fiind obligată să nu impună controlale la graniţa cu Irlanda. 

Cu toate acestea, problema migraţiei a fost principalul argument al taberei pro- Brexit , din care face parte Boris Johnson. Acesta a promis inclusiv că nu va negocia cu Uniunea Europeană pe tema graniței irlandeze (deşi legal vorbind, ar fi trebuit să o facă). 

Prin urmare, dilema cu care se va confrunta el în următoarele două luni va fi faptul că nu va putea abandona "Acordul de la Belfast", dar nici nu îl va putea invoca din cauza faptului că ar invalida însuşi motivul pentru care chiar el a cerut ieșirea din UE și pentru care mulţi britanici au optat să iasă din Uniunea Europeană - altfel spus, s-ar demonstra (din nou) că au votat dintr-un un motiv fals.

Iar în situaţia în care Regatul Unit ar reinstitui controalele la graniţa cu Republica Irlandeză, atunci Londra ar încălca unilateral Acordul de la Belfast - un gest mai degrabă caracteristic Federaţiei Ruse decât Marii Britanii.

Foto: Președintele Consiliului European, Donald Tusk (sursă foto: hepta.ro)

De ce este Irlanda de Nord o regiune cu o problematică specială în cazul  Brexit

Încă de la începutul negocierilor dintre UE şi Marea Britanie cu privire la  Brexit , "backstop-ul" a fost unul dintre cele mai delicate subiecte. De multe ori, abordarea fostului premier, Theresa May, fiind criticată de către Boris Johnson pe motiv că ar fi fost făcute prea multe concesii. De altfel, el s-a pronunţat în mai multe rânduri împotriva păstrării trecerii libere între cele două Irlande, datorită faptului că "Marea Britanie trebuie să-şi redobândească controlul asupra propriilor graniţe" - un mai vechi slogan utilizat de tabăra pro- Brexit  în timpul campaniei din 2016. 

Uniunea Europeană a precizat, însă, de mai multe ori faptul că nu va mai negocia pe această temă, condiţionând astfel existenţa unui acord de  Brexit  de acceptul unui "backstop" de către Londra. Prin urmare, rămâne de văzut cum va rezolva Boris Johnson acest impas din moment ce nici el nu pare dispus să negocieze.

Pe fond, statutul graniţe dintre Republica Irlandeză şi Regatul Unit nici măcar nu ar trebui să fie un subiect de discuţie serios. Asta datorită faptului că, în anul 1998, Marea Britanie şi Republica Irlandeză au semnat "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare") care prevede, printre altele, eliminarea controalelor la graniţă. Acesta din urmă fiind un tratat bilateral, semnat doar cu Republica Irandeză.

Astfel că Marea Britanie este, oricum, obligată să nu impună controlale la graniţa cu Republica Irlandeză. 

Cu toate acestea, problema migraţiei a fost principalul argument al taberei pro- Brexit . Ori, o invocare a "Acordului de la Belfast" ar invalida însuşi motivul pentru care mulţi britanici au optat să iasă din Uniunea Europeană - altfel spus, s-ar demonstra ca au votat dintr-un un motiv fals.

Iar în situaţia în care Regatul Unit ar reinstitui controalele la graniţa cu Republica Irlandeză, atunci Londra ar încălca unilateral Acordul de la Belfast - un gest mai degrabă caracteristic Federaţiei Ruse decât Marii Britanii.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus