Stiri de ultima ora

Blocul conservator a câştigat alegerile europarlamentare din Germania: rezultatele reprezintă un dezastru pentru social-democraţi

Blocul conservator a câştigat alegerile europarlamentare din Germania: rezultatele reprezintă un dezastru pentru social-democraţi
International
Conform sondajelor la ieşirea de la urne, conservatorii din blocul format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au obţinut aproximativ 28% din voturi, cu 8 procente sub rezultatul din 2014, Verzii 22%, în timp ce social-democraţii înregistrează o scădere severă de circa 12 procente, ajungând la aproximativ 15,5%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obţinut 10,5%.

Comisarul european german, Gunther Oettinger, a calificat drept dezamăgitor rezultatul obţinut de conservatorii cancelarului Merkel, cel mai slab din istoria tuturor alegerilor la nivel naţional. Însă preşedinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a apreciat că aceste alegeri confirmă că PPE este cea mai puternică familie (politică) din Europa, aşadar este de asemenea clar că Manfred Weber trebuie să preia conducerea Comisiei Europene .

De partea social-democraţilor, un lider al acestora, Carsten Schneider, a vorbit despre un rezultat amar al partidului său, în timp ce şefa partidului, Andrea Nahles, a spus că în pofida scorului extrem de dezamăgitor , Partidul Social-Democrat (SPD) trebuie să rămână în coaliţia guvernamentală alături de conservatorii cancelarului Merkel.

Rata prezenţei la urne a crescut cu 11 procente faţă de 2014, ajungând la 59%.

Acest sondaj realizat pentru postul ARD confirmă previziunile privind un val verde care ar putea creşte importanţa chestiunilor de mediu pe agenda Bruxellesului, iar Verzii ar putea intra în Parlamentul European într-o coaliţie european cvadripartită, alături de populari, socialişti, noul grup progresist iniţiat de preşedintele francez Emmanuel Macron, care să izoleze naţionaliştii.

Sondajele anterioare alegerilor europene au prognozat un avans al partidelor naţionaliste în numeroase state ale UE, punând presiune pe partidele tradiţionale care susţin o integrare sporită a blocului comunitar. Germania a fost însă mai puţin expusă acestei tendinţe.

Pe de altă parte, prezenţa la urne a crescut în majoritatea ţărilor faţă de cea din anul 2014, oficialii europeni sperând că astfel va fi oprită tendinţa scăderii acesteia.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus