Stiri de ultima ora

Big Ben, motiv de dispută între susţinătorii şi opozanţii Brexitului

Big Ben, motiv de dispută între susţinătorii şi opozanţii Brexitului
International
Ieşirea oficială a Regatului Unit din UE este la doar câteva zile distanţă, iar britanicii au păreri diferite în ceea ce priveşte metodele prin care ar trebui marcat acest eveniment, Big Ben fiind în centrul disputelor.

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să părăsească UE, vineri, cetăţenii ţări au păreri diferite despre cum ar trebui să marcheze momentul istoric de care unii se bucură şi pe care alţii îl regretă.

Referendumul britanic privind părăsirea UE, care a avut loc în 2016, a divizat ţara: 52 la sută au ales ieşirea din blocul comunitar, în timp ce 48 la sută au votat rămânerea în Uniunea Europeană. Anii care au trecut de atunci, presăraţi cu lupte şi dezacorduri politice nu au dus la ameliorarea diviziunii.

Pentru proeuropeni, ieşirea care va avea loc pe 31 ianuarie va fi un moment de melancolie legat de faptul că Regatul Unit va abandona un proiect care a adus împreună state ce erau odată în război, a creat la o zonă de comerţ liber pentru jumătate de miliard de oameni şi i-a lăsat pe europeni să studieze, să muncească şi să locuiască oriunde pe continent.

Pentru susţinătorii Brexitului, despărţirea de UE va marca momentul în care Regatul Unit va redeveni o naţiune suverană, după ce a fost 47 de ani membru al clubului birocratic UE.

„Este un eveniment crucial”, a spus preşedintele Partidului Brexit, Richard Tice, care plănuieşte să i se alăture liderului formaţiunii, Nigel Farage, şi miilor de susţinători aşteptaţi să se adune în faţa Parlamentului, vineri seară. „Este o mare sărbătoare a voinţei democratice. ŞI este corect să o celebrăm”.

Organizatorii promit muzică, cântece, discursuri, un spectacol de lumini şi o numărătoare inversă în stilul celei de Anul Nou, în umbra turnului cu ceas al Parlamentului. Însă, spre dezamăgirea lor, probabil că Brexitul nu va fi marcat şi prin bătăile clopotului Big Ben, simbol al democraţiei britanice.

Big Ben a fost în mare parte tăcut din 2017 încoace, fiind executate lucrări de reparare a acestuia şi oficialii Camerei Comunelor au transmis că pentru a-l face să bată pentru o singură noapte ar fi nevoie de 500.000 de lire sterline.

Susţinătorii Brexitului au lansat o campanie de strângere de fonduri, încurajată de premierul conservator Boris Johnson, care a spus că „vom vedea dacă publicul ar putea finanţa asta”. Însă Downing Street s-a distanţat destul de repede de această idee şi autorităţile din Camera Comunelor au transmis clar că nu este practic să folosească Big Ben pentru a marca Brexitul.

Cei care sunt dezamăgiţi de ieşirea Marii Britanii din UE consideră că „cheltuirea a jumătate de milion de lire pentru câteva bătăi de clopot este ridicolă”, a spus Tony Greaves, liberal democrat membru al Camerei Lorzilor.

De asemenea, o dezbatere aprinsă s-a stârnit şi în legătură cu un banner inscripţionat cu mesajul „Încă iubim UE”, care să fie atârnat de Stâncile albe de la Dover, la ţărmul Canalului Mânecii care desparte Anglia de Franţa.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus