Stiri de ultima ora

„Batka“ Lukaşenko, supărat pe Moscova: „Încep să ne răsucească mâinile“. Cum intenţionează să răspundă preşedintele belarus

„Batka“ Lukaşenko, supărat pe Moscova: „Încep să ne răsucească mâinile“. Cum intenţionează să răspundă preşedintele belarus
International
Supărat pe unele restricţii economice ale Moscovei, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat că va suspenda livările de petrol şi gaze ruseşti către Europa prin teritoriul ţării sale.

Ruşii „au ajuns la un asemenea nivel de tupeu, încât încep să ne răsucească mâinile“, a declarat preşedintele belarus joi, la o şedinţă economică a Guvernului de la Minsk, scrie vz.ru, care citează agenţia de presă Belta.

Potrivit „Vzgliad“, Lukaşenko este furios pe Moscova pentru faptul că a restricţionat importurile de mere şi pere din Belarus, pe motiv că fructele respective ar proveni din state membre ale Uniunii Europene aflate sub regimul „embargoului alimentar“ instituit pe fondul fricţiunilor izbucnite după anexarea Crimeei.

„Ba nu le-au plăcut morcovii, ba salata, ba castraveţii. Ne închid piaţa“, s-a revoltat Lukaşenko.

„Ei înşişi se află sub sancţiuni şi le condamnă, şi îi susţin cu totul în această privinţă, dar, în acelaşi timp, luptă cu aceleaşi arme împotriva celor mai apropiaţi aliaţi“, a continuat el, subliniind că „trebuie să ia măsuri de răspuns“.

După şedinţă, vicepremierul Igor Petrişenko a precizat că Belarusul va limita sau chiar va întrerupe tranzitul de petrol şi gaze ruseşti prin conducta „Prietenia“. Potrivit lui, această conductă ar urma să intre în reparaţii, la 55 de ani de la darea în exploatare.

Andrei Verigo, inginerul-şef al „Gomeltransneft Drujba“, a afirmat că societatea sa a constatat cinci sectoare ce necesită reparaţii.

Compania rusă „Transneft“ a recunoscut că există unele probleme, dar că ele pot fi soluţionate fără întreruperea tranzitului. Totodată, s-a declarat pregătită să ofere ajutor.

Kremlinul a recunoscut că există unele divergenţe între cele două părţi, dar respinge faptul că Moscova ar fi recurs la sancţiuni.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus