Stiri - Editia din date de 11-01-2019

Arhiva stiri din data de:
11-01-2019 Stiri de ultima ora din

„Batka“ Lukaşenko comentează discuţiile despre unirea Belarusului cu Rusia

International
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşneko, a exclus orice unire între ţara sa şi Rusia. În opinia sa, discuţiile în acest sens sunt „foarte stupide“.

„Se vorbeşte prea mult astăzi despre unirea a două state (Belarus şi Rusia, n. red.). Au apărut multe întrebări legate despre autocefalia bisericii Ucrainei, despre autocefalia bisericii noastre din Belarus. Eu consider aceste discuţii foarte supide“, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă BelTA.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care mai are 5 ani de mandat, c în continuare prin unirea ţării sale cu fosta republică sovietică Belarus, scrie Bloomberg.

El nu se poate retrage pur şi simplu în 2024, deoarece nu este sigur de garanţiile de securitate personală pe care succesorul său le-ar putea oferi, motiv pentru care „Afacerea belarusă“ pare deosebit de atractivă.

Pentru aceasta, Putin s-ar putea folosi  de un tratat-cadru privind uniunea statală Rusia-Belarus, semnat în 1997, de predecesorul său Boris Elţîn şi Alexandr Lukaşenko. Versiunea din 1999 a documentului unional descrie în esenţă o federaţie a două state cu o monedă unică, drapel şi stemă comune, o piaţă comună şi sistem judiciar unic.

Federatia“ va fi condusă de Consiliul de Stat Suprem, aflat în subordinea preşedinţilor celor două ţări pe bază de rotaţie, „cu excepţia cazului în care cei doi convin altfel“.

Liderul de la Kremlin va putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, ale cărui puteri vor fi sporite în 2024, păstrându-şi pe viaţă puterea politică în Rusia, fără a fi nevoit să schimbe Constituţia. În plus, subliniază Bloomberg, unirea cu Belarusul poate compensa pierderea Ucrainei.

Potrivit Bloomberg, Kremlinul este atras de acest scenariu, însă, în timpul celor două întâlniri cu Lukaşenko de la sfârşitul lunii decembrie, Putin nu a putut să-l convingă să accepte calea unificării. 

Lukaşenko, supranumit „Batka“, adică „Tatăl“ naţiunii, a declarat că nu a vorbit cu Putin despre o posibilă unire. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că unirea dintre Rusia şi Belarus nu este un subiect de discuţie.Articole similare :
09
ian.
putin poate compensa pierderea ucrainei si sa ramana la putere si dupa 2024 absorbind belarusul
International
Preşedintele rus Vladimir Putin, care mai are 5 ani de mandat, caută modalităţi de a a rămâne la putere  în continuare prin unirea Rusiei cu fosta republică sovietică Belarus, scrie...

10
ian.
se schimba harta europei vladimir putin are planuri mari tara care s ar putea uni cu rusia
Economic
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care mai are 5 ani de mandat, caută modalități de a rămâne la putere în continuarea prin unirea Rusiei cu această țară. Prin această decizie, liderul...

08
ian.
se schimba harta europei planul diabolic pus la cale de vladimir putin
Economic
Vladimir Putin nu are de gând să renunțe prea curând la putere. Dimpotrivă chiar, acesta lucrează la un plan a cărui reușită i ar putea asigura puterea pe viață. Ultima ora...

09
ian.
strategia lui putin pentru a ramane la putere in rusia
Actualitate
În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse vă propune o analiză privind posibilele soluții pe care le ar avea la îndemână liderul rus Vladimir Putin pentru a putea să își ofere garanțiile...

25
feb.
video gafa de zile mari cum i s a adresat lukasenko lui putin
International
Discuţie între Vladimir Putin stânga şi Aleksandr Lukaşenko dreapta FOTO kremlin.ru Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s a văzut joi în mare încurcătură, la întâlnirea avută la Minsk cu liderul de...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte