Stiri de ultima ora

Axel Voss, raportor pe propunerea de Directivă a dreptului de autor: Căutăm să prindem platformele mari în această plasă

Axel Voss, raportor pe propunerea de Directivă a dreptului de autor: Căutăm să prindem platformele mari în această plasă
International
Un raportor este desemnat într-o comisie parlamentară să întocmească un raport pe baza propunerilor de natură legislativă sau de buget. În realizarea acestui raport, el se poate consulta cu experţi şi acţionari. El sunt responsabil şi cu redactarea unor amendamente şi cu negocierile cu raportorii din umbră. Rapoartele adoptate la nivel de comisie sunt apoi examinate şi votate în plenul Parlamentului European.

Voss a explicat faptul că marile platforme, care au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, peste 5 milioane de utilizatori lunar şi cel puţin 3 ani de activitate, sunt cele vizate în principal de această Directivă.

„Ieri trebuia să avem 4 ore de discuţii, dar am negociat 13 ore. Parlamentului i-ar fi plăcut un rezultat mai bun, dar suntem satisfăcuţi. Compromisul este unul bun, deţinătorii drepturilor de autor ar fi vrut chiar mai mult”, a mai spus el.

El a adus în discuţie disputatele Articole 13 şi 11. „La 13 am reuşit să facem ca un utilizator să nu fie răspunzător pentru partajarea unui conţinut. Căutăm să prindem platformele mari în aceasta plasă”.

Eurodeputatul a vorbit şi despre seria de dezinformări care pornit vara trecută legat de ce anume va schimba această reglementare, spunând că „niciuna (dintre acuzaţii, n.r.) nu este adevărată şi nici relevantă, internetul nu va fi distrus”.

„Trebuie să stimulăm utilizatorii să citească un articol pe site-ul respectivei publicaţii şi nu pe platforme. Este o compensaţie corectă. Putem garanta drepturi, dar nu putem obliga companiile media să le impună. Cred că avem un text modern, având în vedere evoluţia tehnologiei”, a mai afirmat Voss.

Articolul 11 vorbeşte despre companiile orientate spre profit. „Dacă angajezi jurnalişti, costă bani, aşa că, dacă vorbim despre agregatori, oricine foloseşte articole de presă ar trebui să platească o taxă”. 

El a făcut referire şi la controversa filtrelor. „Campania lor continuă. Este o aberaţie. Cei care au condus această campanie nu au consultat textul cu adevărat şi ar fi folositor pentru ei să studieze textul înainte să vorbească. Nu a fost uşor să definim asta. Este o discuţie de zece ani. După campania lor din vară am vrut să ne asigurăm că se înţelege că nimeni nu trebuie să facă nimic în acest sens, nu vor exista filtre. Cei care au astfel de platforme trebuie să plăteasca taxe şi să fie responsabili”.

Legat de sumele care ar urma să fie plătite, Voss a precizat că vor fi luaţi în considerare parametrii stabiliţi - bani, vechime şi număr de utilizatori. 

„Noi am explicat tipurile de platforme. De exemplu, cele dedicate întâlnirilor romantice nu se supun Articolului 13. Directiva spune care e direcţia, apoi PE va decide. În plus, fiecare ţară are propriile tradiţii şi practici legale stabilite, legat de drepturl de autor, şi nu vrem să deranjăm prea mult asta”.

Britanicul Sajjad Karim, raportor din umbră, a precizat: „A avut loc o rebalansare. O chestiune importantă a reprezentat-o adaptarea ei la întreaga Uniune. Trebuia avut în vedere şi Brexitul. Ca europarlamentar britanic, nu ştiu când şi unde se va opri trenul Brexit. Unele platforme au organizat campanii, dar felul în care a fost făcut acest lucru a fost împotriva modului în care funcţionează o societate democratică. A existat situaţia ca unii dintre membrii echipei noastre să fie ţinte ale acestei campanii foarte bine orientate. Ei au dezinformat publicul referitor la ce doream să obţinem şi sunt sigur că dezinformează şi cu privire la ce am realizat. Nu vom permite ca cetăţenii europeni să fie victime ale unei astfel de dezinformări. Spun asta bazându-mă pe experienţa directă”.

Comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European a anunţat miercuri seară că s-a ajuns la un acord în negocierile privind propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală.

Votul final în plen ar putea avea loc în perioada 25-28 martie, pe 4 aprilie sau, cel târziu, 15-18 aprilie. Acordul trebuie să fie aprobat de reprezentanţii Consiliului şi de plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, spune că aceasta directivă va proteja moştenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanţa puterii între producătorii muzicali, de ştiri şi film şi site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Articole similare :
comments powered by Disqus