Stiri de ultima ora

Atac terorist în Ciad. Cel puţin 27 de morţi în urma unui atentat sinucigaş executat de trei femei. Organizaţia Boko Haram, considerată responsabilă

Atac terorist în Ciad. Cel puţin 27 de morţi în urma unui atentat sinucigaş executat de trei femei. Organizaţia Boko Haram, considerată responsabilă
International
Soldaţi urmărind un vehicul al agenţiei ONU pentru refugiaţi care traversează un braţ al lacului Ciad, pe 27 ianuarie 2015 / Foto AFP/Getty Images

Cel puţin 27 de oameni au murit şi 90 au fost rănite, sâmbătă, în Ciad, în urma unui atac sinucigaş executat de trei femei kamikaze, potrivit independent.co.uk. Gruparea teroristă Boko Haram este supectată a sta la bază acestui atac care a avut loc pe insula Koulfoua de pe lacul Ciad, din ţara situată în centrul Africii.

Oficiali ai serviciilor de securitate au declarat pentru Associated Press că numărul răniţilor se ridică la cel puţin 90, iar atacatorii sunt trei femei kamikaze.

Generalul Banyaman Cossingar, şeful Poliţiei din Ciad, a declarat că deocamdată atentatul nu a fost revendicat, dar gruparea Boko Haram este suspectată a fi la originea atacului.

Boko Haram a executat mai multe atacuri cu bombă şi masacre în zonă, situaţie care a făcut ca guvernul să declare stare de urgenţă în regiune.

Mii de refugiaţi au ajuns pe insula de pe lacul Ciad în ultimele luni, în încercarea de a scăpa de atacurile violente ale Boko Haram din Nigeria. Lacul Ciad se învecinează cu Nigeria, Camerun, Niger şi Ciad.

Un Raport al agenţiei pentru refugiaţi a ONU a prezentat recent informaţii despre mii de oameni sosind pe insulă la bordul unor bărci simple şi alte ambarcaţiuni, mulţi dintre ei supravieţuitori ai unor masacre în care şi-au pierdut familiile şi prietenii.

Alte atacuri care au avut loc în zonă au avut ca ţintă pieţele de peşte şi taberele de refugiaţi.

Forţele militare din Ciad au ajutat Nigeria să obţină din nou controlul asupra unor teritorii controlate anterior de gruparea islamistă, dar Boko Haram a reuşit să se infiltreze în ţările vecine de unde au lansat noi atacuri.

Ciadul a reintrodus pedeapsa cu moartea pentru cei găsiţi vinovaţi de acte de terorism, ca urmare a atacurilor din vara acestui an.

Autorităţile au executat prin împuşcare, în luna august, zece presupuşi membri ai Boko  Haram, care au fost acuzaţi de implicare în atentatele din capitala N Djamena, soldate cu 38 de morţi.

Potrivit unei estimări a Amnesty International, cel puţin 17.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de când Boko Haram a lansat campania sângeroasă de impunere a unui stat islamic în nordul Nigeriei, în 2009.

În luna martie 2015, gruparea teroristă şi-a declarat adeziunea şi supunerea faţă de organizaţia teroristă autointitulată Stat Islamic (ISIS) şi acum se autointitulează „Provincia Vest-africană“ a ISIS.

Articole similare :
comments powered by Disqus