Stiri de ultima ora

Arabia Saudită califică feminismul, homosexualitatea şi ateismul idei extremiste într-un clip promoţional

Arabia Saudită califică feminismul, homosexualitatea şi ateismul idei extremiste într-un clip promoţional
International
Într-un clip promoţional difuzat de Preşedinţia Securităţii Statului din Arabia Saudită, feminismul, homsexualitatea şi ateismul sunt catalogate idei extremiste, în contextul în care regatul musulman conservator  promovează o atitudine de toleranţă pentru a atrage turişti, relatează Reuters.

Clipul a fost postat în week-end pe Twitter de pe un cont verificat al agenţiei prezidenţiale de informaţii şi securitate a statului.

„Să nu uitaţi că orice excese în detrimentul ţării natale este considerat extremism”, se aude în clip.

Prinţul încoronat Mohammed bin Salman a militat pentru o variantă moderată a islamismului şi sentimentele naţionaliste în încercarea de a deschide societatea arabă investitorilor străini.

Astfel a relaxat restricţiile sociale, a lansat vizele turistice şi a redus sistemul prin care femeile depind de un gardian bărbat rudă cu ele pentru a lua decizii în locul lor în chestiuni importante.

Însă autorităţile au arestat clerici, intelectuali şi activişti care şi-au arătat într-n fel sau altul dezacordul sau au criticat statul.

Mai multe activiste pentru drepturile omului au fost arestate fiind suspectate de a fi lezat interesele Arabiei Saudite prin susţinerea unor elemente ostile societăţii din afara graniţelor, în timp ce alte acuzaţii au vizat direct munca lor militantă. Diplomaţii şi activiştii au reacţionat explicând că probabil mesajul transmis prin arestări a fost că iniţiativa de reformare a societăţii aparţine guvernului, nu apărătorilor drepturilor omului.

Potrivit legii saudite, membrii grupărilor clasificate ca organizaţii extremiste pot fi arestaţi.

În timpul monarhiei absolute, homosexualitatea şi ateismul erau ilegale şi atrăgeau pedeapsa cu moartea, iar protestele de stradă, partidele politice interzise.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus