Stiri de ultima ora

Anchetă de mari proporţii a FBI: Mai mulţi giganţi economici, cercetaţi pentru dare de mită (VIDEO)

Anchetă de mari proporţii a FBI: Mai mulţi giganţi economici, cercetaţi pentru dare de mită (VIDEO)
International
Ofensivă anticorupţie fără precedent în Brazilia. Procurorii brazilieni în cooperare cu FBI investighează giganţi economici pentru presupuse dări de mită către înalţi funcţionari guvernamentali, au declarat surse din cadrul anchetei, citate de Reuters. Aceste plăţi erau efectuate în scopul asigurării de contracte pentru programele de sănătate publică din America de Sud, pe parcursul ultimelor două decenii.

Autoritățile braziliene susțin că mai mult de 20 de companii ar fi făcut parte dintr-un aşa-numit cartel care a plătit mită.

În schimbul plăţilor, guvernele urmau să achiziţioneze la un preţ mult mai mare decât cel practicat pe piaţă anumite echipamente medicale, precum şi aparate de imagistică prin rezonanță magnetică și proteze.

Sistemul de sănătate publică din Brazilia este unul dintre cele mai mari din lume, deservind 210 milioane de oameni. 

Printre firmele străine care urmează să fie investigate se numără patru companii multinaționale, cu o capitalizare de piață totală de aproape 600 de miliarde de dolari. 

Procurorii brazilieni au efectuat un schimb continuu de informaţii cu FBI şi au primit materiale de la Departamentul de Justiție și de la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite. 

Compania General Electric a refuzat să comenteze şi a declarat că este dedicată integrității, respectării și supremației legii atât în Brazilia, cât și și în orice altă țară în care face afaceri. 

Siemens a declarat că nu are date despre vreo anchetă FBI cu privire la activitatea din Brazilia și că va coopera cu autorităţile dacă va fi cazul.

Compania Philips a confirmat că se află sub investigare în Brazilia şi că a primit de asemenea întrebări din partea anumitor autorități americane cu privire la această problemă. 

În Brazilia, în ultimii cinci ani, procurorii au descoperit nenumărate cazuri de mituire ale unor funcţionari de stat de către companiile din sectorul privat.

Investigaţiile declanşate de procurori şi poliţia federală, care au avut drept principal obiect compania petrolieră de stat a Braziliei, au răsturnat liderii politici din America Latină.

Mărturiile obţinute de la suspecţi le-au permis autorităţilor să deschidă alte anchete în care cei vizaţi operau după scheme asemănătoare. 
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus