Stiri de ultima ora

Alegeri în Marea Britanie. Trei partide proeuropene fac pact electoral pentru a stopa Brexit. Alianţa, prima de acest fel din ultimul secol

Alegeri în Marea Britanie. Trei partide proeuropene fac pact electoral pentru a stopa Brexit. Alianţa, prima de acest fel din ultimul secol
International
Trei partide proeuropene din Marea Britanie au anunţat joi că au încheiat un pact electoral pentru scrutinul legislativ de pe 12 decembrie, urmând ca în 60 de circumscripţii să se prezinte doar candidatul formaţiunii cel mai bine situate, pentru a creşte şansele ca premierul conservator Boris Johnson să nu obţină o majoritate în viitorul parlament, transmit Reuters.

Acordul la care au ajuns Partidul Liberal Democrat, formaţiunea galeză Plaid Cymru şi Partidul Verde, cărora li s-au alăturat şi câţiva parlamentari independenţi, are drept scop să lase cale liberă candidatului anti-Brexit cu cele mai mari şanse de victorie.

Aceasta înseamnă că două din cele trei partide care vor un nou referendum şi rămânerea ţării în Uniunea Europeană nu vor prezenta un candidat propriu.

Heidi Allen, fost parlamentar conservator care s-a alăturat liberal-democraţilor şi nu va mai candida în decembrie, a declarat că pactul este necesar dat fiind că alegerile din decembrie sunt unele dintre cele mai importante din istoria recentă a Marii Britanii.

„Acestea nu sunt nişte alegeri normale, oricine vă spune că sunt nu este sincer, acestea sunt nişte alegeri generale în care este vorba doar despre Brexit“, a explicat Heidi Allen, într-o conferinţă de presă.

Partidele „ştiu că aceste alegeri generale sunt ultima şansă de a schimba cursul pe care se află acum această ţară“, a mai spus ea. 

Alianţa, prima de acest fel din ultimul secol, formată din Liberal-Democraţi, din naţionaliştii galezi Plaid Cymru şi din Partidul Verzilor, cărora li se adaugă mai mulţi candidaţi independenţi, îşi reuneşte forţele pentru a încerca să schimbe destinul procesului de ieşire a Marii Britanii din UE.

Conform formulei realizate de partidele aliate, acestea vor delega un candidat unic pentru fiecare circumscripţie din Marea Britanie, pentru a-şi spori şansele de a obţine un număr mai mare de voturi, blocând astfel obţinerea majorităţii de către un alt partid câştigător.

Liberal-democratul Heidi Allen a transmis că această alianţă dintre partidele din Marea Britanie este prima din ultimul secol. Partidele „ştiu că aceste alegeri sunt ultima şansă de a schimba calea pe care această ţară se află acum”, a declarat Allen.

Conform sondajelor, Partidul Conservator al premierului britanic în exerciţiu, Boris Johnson, conduce preferinţele electorilor, la o diferenţă de 11% faţă de Partidul Laburist. Rezultatele alegerilor generale anticipate, programate la data de 12 decembrie, sunt greu de preconizat, conform analiştilor. Acestea ar putea schimba soarta statului britanic în raport cu apartenenţa la Uniunea Europeană.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus