Stiri de ultima ora

Adevarul pe care putini vor sa-l recunoasca - ce se intampla cu milioane de rusi

Adevarul pe care putini vor sa-l recunoasca - ce se intampla cu milioane de rusi
International
Pe fondul conflictului armat din estul Ucrainei, Occidentul a aplicat Rusiei mai multe sanctiuni ce s-au rasfrant direct asupra populatiei. Daca ascultam discursul Kremlinului, situatia nu este deloc alarmanta, insa rezultatele unui studiu al Institutului de Statistici din Rusia arata situatia reala.

Chiar daca la nivel oficial sunt privite adesea ca "inofensive", sanctiunile Occidentului se simt tot mai puternic in randul populatiei, conform Russia Beyond The Headlines , care prezinta rezultatele unui studiu al Institutului de Statistici Rosstat.

Astfel, cel putin 16 milioane de rusi traiau sub pragul saraciei in 2014 (11% din populatie), insa analistii economici considera ca numarul lor este mult mai mare, undeva la 30% din populatie.

Situatia este alarmanta, in conditiile in care numarul saracilor din Rusia era intr-o continua scadere de ani buni.

"Pana de curand, numarul celor care traiau sub pragul saraciei din tara a fost intr-o continua scadere incepand cu anul 2000. Chiar si in timpul crizei din 2008 nu a existat o crestere semnificativa a numarului celor saraci", spune Elena Kiseliova de la Institutul pentru Studii Stragice.

Cresterea este evidentiata si de rezultatele unui sondaj de opinie realizat in urma cu aproximativ doua luni, in care numarul celor care spuneau ca se considera saraci a crescut cu 25-30 de procente.

Pentru a fi considerata saraca, o persoana din Rusia trebuie sa aiba un venit individual sub 8.000 de ruble pe luna (in jur de 150 de dolari).

In ultima perioada insa, tot mai multi rusi incep sa traiasca de la un salariu la altul, iar cei cu datorii apeleaza la refinantari ale creditelor. Aceasta situatie face numarul persoanelor sarace din Rusia sa creasca pe zi ce trece.

De altfel, conform Fundatiei Opiniei Publice din Rusia, 47% dintre rusi se considera "saraci muncitori".

Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"

Un rol important l-au avut sanctiunile aplicate de Occident, ce s-au rasfrant si asupra populatiei. Pretul mancarii a crescut in medie cu 20 de procente, iar salariile in multe domenii au scazut.

Chestionati pe aceasta tema, reprezentantii Ministerului rus al Muncii si Protectiei Sociale au mentionat ca au indexat pensiile si au marit ajutoarele pentru mai multe categorii sociale. Analistii economici nu sunt insa impresionati de aceste lucruri.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus