Stiri de ultima ora

A murit Martin McGuinness. Reacțiile politicienilor britanici și irlandezi

A murit Martin McGuinness. Reacțiile politicienilor britanici și irlandezi
International
 Martin McGuinness, fost comandant al IRA și fost vicepremier nord-irlandez, a încetat din viață marți, la vârsta de 66 de ani. Decesul a intervenit la două luni după ce se retrăsese din guvernul nord-irlandez, în urma unor polemici izbucnite între naţionaliştii din Sinn Fein şi reprezentanţii Partidului Unionist Democrat (DUP).  Vestea morții lui McGuinness a luat prin surprindere.

Foto: Gulliver/GettyImages

Figură controversată, considerat cândva terorist, dar ulterior devenit politician cu acte în regulă, Martin McGuinness este probabil unul dintre cele mai cunoscute nume ale tumultului politic de la sfârșitul secolului al XX-lea din Marea Britanie. Nu e de mirare că reacțiile actualilor și foștilor lideri britanici și irlandezi au subliniat rolul pe care fostul paramilitar l-a avut în oprirea zecilor de ani de violențe și încheierea unuia dintre cele mai importante acorduri de pace din Europa zilelor noastre.

Reprezentanţii Sinn Fein au precizat că fostul vicepremier a murit în urma unei boli de scurtă durată, fără să dea detalii în această privinţă, însă McGuinness suferea de o boală rară a inimii, potrivit BBC. Demisionase din funcția de vicepremier al Irlandei de Nord la începutul anului și anunțase că nu mai candidează nici pentru Parlament, invocând motive de sănătate.

Din paramilitar naţionalist, susţinător al păcii şi vicepremier al Irlandei de Nord

Povestea lui Martin McGuinness este una extraordinară. De la paramilitarul militant al Armatei Republicane Irlandeze a devenit susţinător al procesului de pace și a contribuit la semnarea, în 1998, a Acordului de pace din Vinerea Mare, relatează News.ro.

În tinerețe, McGuinness a fost comandat al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), fiind implicat în campania sângeroasă de atentate ce vizau interesele  britanice. 3.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în cele trei decenii de violenţă care au marcat istoria recentă a Irlandei de Nord.  Considerat un comandat nemilos în anii de violențe interconfesionale, McGuinness a renunţat în cele din urmă la arme pentru a intra în politică. A jucat un rol esenţial, cu adevărat istoric, în negocierea Acordului din Vinerea Mare, cel care a pus bazele unui sistem de coguvernare între naţionaliştii catolici de la Sinn Fein şi unioniştii protestanţi din DUP. Acest sistem unic de guvernare a asigurat pacea timp de aproape două decenii la Belfast.

Martin McGuinness (dreapta) și președintele Sinn Fein, Gerry Adams (stânga) FOTO: Gulliver/GettyImages

„Întotdeauna am crezut că împăcarea este următorul pas vital al procesului de pace”, a declarat fostul vicepremier de la Stormont (Castelul Stormont este sediul executivului nord-irlandez - n.r.). Și-a respectat întotdeauna funcţia şi , chiar dacă nu i-a recunoscut niciodată autoritatea în Irlanda de Nord. „La revedere! Şi Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a spus în irlandeză McGuinness atunci când regina Elizabeta a II-a şi-a încheiat vizita istorică la Belfast.  

Martin McGuinness s-a născut în 1950 în localitatea Londonderry şi s-a implicat încă din adolescenţă în mişcarea pentru drepturi civile din Irlanda de Nord. În anii 70, tânărul nord-irlandez s-a alăturat socialiştilor de la Sinn Fein, care a devenit între timp principala formaţiune a catolicilor republicani şi care acum reprezintă jumătate din guvernul de la Stormont.

A devenit militant al IRA şi s-a ridicat rapid în ierahia grupării paramilitare, ajungând al doilea în lanțul comandă în districtul Derry atunci când a avut loc masacrul din „Duminica Sângeroasă” (Bloody Sunday). Soldaţii britanici au împuşcat mortal 14 persoane neînarmate care protestau pentru drepturi civile pe străzile din Londonderry. Multe victime şi-au pierdut viaţa în timp ce fugeau de soldaţi sau încercau să-i ajute pe cei doborâţi de gloanţe. Acest eveniment nefericit facut ca popularitatea IRA să crească.

Martin McGuinness a scăpat de închisoarea britanicilor, dar a ajuns după gratii în Republica Irlanda. Comandantul IRA a fost prins la sud de graniţă cu peste 113 kilograme de explozibili şi 5.000 de cartuşe în maşină şi a primit o sentinţă de şase luni într-o înschisoare din Republica Irlanda. „Am luptat împotriva uciderii oamenilor noştri. Sunt un membru al Oglaigh na hEireann. Sunt foarte, foarte mândru de asta”, a declarat fostul vicepremier în timpul procesului din 1972.

După ce a intrat în politică, McGuinness a vorbit cu multă sinceritate despre anii petrecuţi în IRA, în vreme ce colegii săi din Sinn Fein au încercat să-şi ascundă faptele regretabile din anii tulburi ai Irlandei de Nord.

McGuinness a fost unul din cei cinci politicieni ai Sinn Fein aleşi în primul legislativ nord-irlandez din 1982. A fost implicat între anii 1990-1993 în discuţii secrete cu oficialii britanici şi a devenit negociator-şef al Sinn Fein pentru semnarea Acordului din Vinerea Mare.

După ce a preluat funcţia de vicepremier în Irlanda de Nord, McGuinness a reuşit să stabilească o relaţie apropiată cu pastorul protestant Ian Paisley, care i-a condus pe unioniştii pro-britanici din DUP. Ulterior, a menţinut o relaţie de colaborare și cu succesorul lui Paisley, Peter Robinson. Însă noi tensiuni au izbucnit între naţionalişti şi unionişti în ianuarie, iar McGuinness a demisionat.

Căsătorit din 1974, are patru copii, doi băieți și două fete. 
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus