Stiri de ultima ora

Zvonurile se adeveresc: Ruşii, avantajaţi de ordonanţa controversată. Au scumpit gazul, iar preţul plafonat nu li se aplică

Zvonurile se adeveresc: Ruşii, avantajaţi de ordonanţa
controversată. Au scumpit gazul, iar preţul plafonat nu li se aplică
Economic
WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România că, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, scrie Economica.net .

Procentul de 2% este exact taxa pe cifra de afaceri pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să o plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018.

Toate companiile din energie trebuie să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, impusă de Guvern. În schimb, companiile româneşti care produc şi când gaze, Petrom şi Romgaz, sunt obligate să vândă gaz la un preţ plafonat de la 68 de lei/MWh, astfel că ele nu pot taxa clienţii pentru a compensa noul bir.

Plafonarea preţurilor la gaze nu se aplică însă şi gazelor venite din import. Aşadar, ruşii pot oricând să majoreze preţul resursei, pentru a-şi compensa taxele suplimentare. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus