Stiri de ultima ora

Verchere, OMV Petrom: Gazul va fi cea mai valoroasă resursă pentru România. Proiectul de la Marea Neagră s-a blocat în sistemul politic

Verchere, OMV Petrom: Gazul va fi cea mai valoroasă resursă pentru România. Proiectul de la Marea Neagră s-a blocat în sistemul politic
Economic
România are o oportunitate pe care puţine ţări o au, cu gazele din Marea Neagră, care vor fi cea mai valoroasă resursă pentru ţara noastră, în următorul deceniu, a declarat marţi Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. Ea a spus însă că proiectul de exploatare a gazelor s-a blocat în sistemul politic, iar decizia finală de investiţie a OMV Petrom depinde de legea offshore, pentru care nu există încă un progres.

„Cum va arăta tranziţia energetică pentru România va depinde în mare parte de investiţiile private. Stimularea investiţiilor în noile tehnologii şi resursele locale trebuie îmbinate cu proiectele de digitalizare şi cu un cadru legislativ fiscal stabil. Credem că toate tehnologiile care vor permite reducerea emisiilor sunt o parte din soluţie. Noi suntem pregătiţi să facem tranziţia cât mai lină. În acest sens, gazul va fi cea mai valoroasă resursă pentru România în următorul deceniu. România are o oportunitate pe care puţine ţări o au, cu gazele din Marea Neagră”, a spus Verchere, la Energy Strategy Summit.

El a precizat că, pentru a da posibilitatea de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, autorităţile trebuie să adreseze câteva probleme, precum: liberalizarea pieţei gazelor în paralel cu protecţia consumatorilor vulnerabili, eliminarea taxării suplimentare a gazelor şi amendamente la legea offshore.

„Decizia finală de investiţie depinde de câteva premise cheie, printre care legea offshore, pentru care încă nu vedem un progres”, a precizat ea.

„Trebuie să fim conştienţi că aceasta este o oportunitate extraordinară pentru România, dar că nu va rămâne aşa pentru totdeauna. Şi, în condiţiile în care tranziţia energetică este din ce în ce mai aproape, în contextul valorificării preţului la gazele naturale, trebuie să ne dăm seama că vine un moment când acest lucru este cel mai valoros lucru pentru România şi pentru statul român”, a mai spus Verchere.

Potrivit acesteia, toată lumea caută surse competitive de energie, pentru a combate schimbările climatice.

„Vedem însă probleme în ceea ce priveşte stocurile, există o ofertă în exces de energie în lume, atât în ceea ce priveşte combustibilii fosili cât şi energia regenerabilă. Şi există concurenţă în piaţă. De aceea, România are nevoie să fie competitivă. Aşadar, acesta este motivul declaraţiei noastre, care a fost foarte bine gândită. Acest lucru nu durează pentru totdeauna, trebuie să acţionăm. Şi consider că proiectul s-a blocat în sistemul politic”, a menţionat CEO-ul OMV Petrom.

Verchere a spus că doreşte să colaboreze cu autorităţile pentru ca legea offshore să fie schimbată, iar proiectul de la Marea Neagră să fie deblocat.

„Dacă nu, importurile de gaze ale României ar putea ajunge la 40% în anul 2030”, a avertizat şefa OMV Petrom.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus