Stiri de ultima ora

Vânzarea Radisson a fost parafată. Cel mai scump hotel din România ajunge la americani

Vânzarea Radisson a fost parafată. Cel mai scump hotel din România ajunge la americani
Economic
Compania Elbit Imaging a anunțat finalizarea vânzării complexului hotelier Radisson din centrul Bucureștiului la un preț de 169,2 mil. euro către două fonduri internaționale de investiții: Cerberus Capital și Revetas Capital. Aceasta este cea mai mare tranzacție imobiliară a anului și cel mai scump hotel vândut vreodată în România.

Elbit Imaging a rămas în urma vânzării, după plata datoriilor şi a cheltuielilor cu tranzacţia, cu circa 81 mil. euro. Proprietarul a fost consultat în exclusivitate de JLL Londra şi Bucureşti. Din suma netă încasată, fostul proprietar îşi va rambursa un împrumut de 11,6 mil. euro obţinut de la banca Hapoalim.

Elbit Imaging a scos la vânzare hotelul de cinci stele Radisson Blu şi hotelul de patru stele Park In din Bucureşti la începutul acestui an şi spera să obţină pe ele peste 185 mil. euro.

Principalul cumpăr ător, fondul american Cerberus Capital, administrează peste 30 mld. dolari, bani ai unor fonduri de pensii guvernamentale sau private, fundaţii caritabile şi universităţi, companii de asigurări, fonduri suverane de investiţii şi diferiţi milionari ai lumii. Al doilea investitor implicat în achiziţie este compania Revetas, care mai deţine în România centrul comercial Vitantis din Bucureşti. Revetas Capital, fond specializat în achiziţia şi restructurarea activelor imobiliare „distressed“, a cumpăr at mallul din Vitan în mai 2014 pentru circa 26 mil. euro, echivalentul unui credit restructurat pe care UniCredit Bank Vienna l-a oferit fondului de investiţii Equest Balkan Properties.

Fondul de investiţii care administrează acum mallul Vitantis dispune de un capital de 300 mil. euro, iar România, Polonia şi Cehia au prioritate la investiţii din această sumă. Fondurile Revetas au o durată de zece ani, iar cel care deţine Vitantis are ca dată de închidere anul 2024, perioadă după care, dacă durata s-a de viaţă nu este extinsă, urmează vânzare a activelor acumulate.

Înainte de criză, Elbit Imaging, prin subsidiara sa Plaza Centers, a fost implicată într-un amplu proces de achiziţie de terenuri destinate construcţiei de malluri, cu scopul de a deveni cel mai mare proprietar din ţară. Planurile companiei au fost spulberate, lăsând în urmă pierd eri de zeci de milioane de euro.

Compania mai deţine un singur teren, parţial construit, în Miercurea Ciuc, aflat şi el la vânzare . În plus, compania-mamă a Plaza Centers, grupul Elbit Imaging, şi-a exprimat anul trecut îngrijoarea că Guvernul României ar putea rezilia contractul pentru proiectul Casa Radio, pe care a cheltuit până acum circa 85 mil. euro, potrivit firmelor.

10:45 09:01 Corina Crețu: 60% din investițiile din România sunt făcute cu fonduri UE

În decembrie 2006, Plaza Centers a intrat într-un parteneriat public-privat cu autorităţile române, care au concesionat pe o perioadă de 49 de ani proiectul Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei. Planurile companiei erau să transforme vechiul proiect lăsat de Ceauşescu într-un complex de 467.000 mp, care să includă un centru comercial de 90.000 mp închiriabili, birouri, un hotel şi un centru de conferinţe.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei compania s-a zduncinat din temelii, iar Zisser a pierd ut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluţionare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înţelegeri, Mordechay Zisser şi-a pierd ut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. Plaza Centers s-a aflat şi ea în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie 2014. În vara anului trecut, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. 
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus