Stiri de ultima ora

Vânzarea Telekom România, discutată de reprezentanţii companiei cu premierul Ludovic Orban

Vânzarea Telekom România, discutată de reprezentanţii companiei cu premierul Ludovic Orban
Economic
Premierul Ludovic Orban se întâlneşte marţi, la Palatul Victoria cu reprezentanţii companiei Telekom România, urmând să discute, cel mai probabil, despre dreptul de preempţiune al României, care deţine 46% dintre acţiuni.

La discuţiile care au loc la ora 12,00 la Palatul Victoria vor participa ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi şeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, potrivit unei informări a Guvernului remisă presei.

La 1 noiembrie 2019, Sorin Grindeanu, preşedinte al ANCOM şi fost premier în Guvernul Tudose, a declarat joi că are cunoştinţă despre vânzarea Telekom România şi că, în acest caz, statul ar trebui să-şi evalueze foarte bine participaţia.

"Ştim, suntem informaţi, am avut discuţii, nu e treaba noastră. Am fost informaţi despre o eventualitate de acest tip", a declarat joi, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, întrebat de HotNews.ro despre informaţiile privind posibila vânzare a Telekom România. De către cine au fost informaţi oficialii ANCOM? "Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacţie. Sunt discuţii pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că aţi scris toţi despre această posibilă achiziţie. Posibilă, pentru că nu avem de unde să ştim.", a spus Grindeanu.

Acesta a dorit să expună şi o părere personală legată de această posibilă tranzacţie.

"Ce este important, şi o spun ca o părere personală, nu ca preşedinte ANCOM, este că statul român deţine 46% din partea de fix din Telekom România. Mă gândesc că rolul acelui Comitet este să se facă o evaluare a companiei sau a părţii de fix. Cred că este important ca acel 46%, pentru că vorbim de averea statului român, să fie foarte bine evaluată. Cred că e corect şi legal, dincolo de partea economică a tranzacţiei.", a mai declarat joi Sorin Grindeanu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii.

Fuziune Telekom şi Orange, discuţii şi în România

Deutsche Telekom deţine în România operatorul Telekom. Este prezent în România din septembrie 2014, prin rebrandingul comun al Romtelecom şi COSMOTE România, cu obiectivul de a fi primul brand care oferă servicii complete de telecomunicaţii şi divertisment pe piaţa din România.

Acţionarul majoritar al Telekom România este grupul OTE din Grecia, al cărui acţionar majoritar este Deutsche Telekom.

Spre finalul lunii septembrie, surse apropiate discuţiilor afirmau că grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns cererii noastre. „Nu comentăm pe marginea subiectului”, a răspuns Orange solicitării noastre.

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus