Stiri de ultima ora

USR vrea să elimine supraimpozitarea muncii part-time

USR vrea să elimine supraimpozitarea muncii part-time
Economic
Senatorul USR Florina Presadă a depus un proiect de lege care să elimine supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, măsură impusă de Guvernul PSD.

Începând cu anul 2017, angajaţii part-time plătesc contribuţii sociale la nivelul salariului minim, chiar dacă ei câştigă mai puţin de atât.

În opinia USR, măsura adoptată în 2017, prin Ordonanţa de Guvern nr. 4/2017, nu este nici corectă, nici echitabilă. Există categorii de angajaţi şi potenţial angajaţi care pot lucra doar cu normă parţial însă sunt obligaţi, nejustificat, la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate la nivelul unui contract cu normă întreagă. Sunt domenii în economie în care aceste contracte sunt prevalente astfel că aceste domenii au fost afectate negativ de măsura adoptată în 2017, se arată în expunerea de motive a proiectului USR.

„Guvernul PSD-ALDE a susţinut că supraimpozitarea contractelor part time este o măsură de a combate evaziunea fiscală şi «munca la gri», pentru că în realitate mulţi români lucrează cu normă întreagă, dar au contracte muncă cu timp parţial de lucru. Ori, din statisticile aceluiaşi Guvern, nu rezultă o corelare directă între măsura propusă şi efectele ei. Guvernul nu ştie câte contracte cu timp de lucru parţial au fost modificate pentru a ajunge la o normă întreagă, nici câte au fost desfăcute în urma măsurii adoptate”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă iniţiatoarea proiectului.

USR subliniază că una din principalele promisiuni de campanie ale PSD-ALDE, promisiunea că nu vor creşte nicio taxă, s-a dovedit o minciună. Supraimpozitarea contractelor part time este practic, o taxă suplimentară pentru portofelele românilor şi nu este singura. Tot Guvernul PSD-ALDE a reintrodus supracciza la carburant, ceea ce a generat scumpiri în lanţ.

PNL a contestat la Curtea Constituţională supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, însă CCR a decis că ele vor rămâne taxate la acelaşi nivel cu contractele de muncă full-time. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus