Stiri de ultima ora

USR propune ca taxele pe gazele din Marea Neagră să meargă în contul de pensie Pilon II al fiecărui român

USR propune ca taxele pe gazele din Marea Neagră să meargă în contul de pensie Pilon II al fiecărui român
Economic
USR propune ca impozitele şi redevenţele încasate de stat de pe urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră să fie distribuiţi în conturile de pensie Pilon II ale fiecărui român, după modelul norvegian.

Mai precis, USR propune, într-un document de politici publice , ca toţi banii obţinuţi din taxarea prin redevenţe şi din impozitul pe veniturile suplimentare reglementat de Legea Offshore vor fi direcţionaţi la Pilonul II de pensii, conform reglementărilor ASF.

Românii în activitate, care nu contribuie la Pilonul 2 de pensii, vor avea un cont în Pilonul II special pentru aceste venituri.

Fondurile de Pilon II vor fi obligate să investească cel puţin 50% din suma provenită în produse financiare (acţiuni şi obligaţiuni) emise de companii care investesc în proiecte viabile din energie, cum ar fi centrale în cogenerare, infrastructură energetică, extinderea reţelelor de conducte de gaze naturale, reţele de transport inteligente pentru energia electrică (staţii de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, electro-mobilitate), energie regenerabilă şi petrochimie (industria îngrăşămintelor, a maselor plastice, a PVC-ului etc.).

„Toţi românii pot beneficia de pe urma investiţiilor în Marea Neagră. Propunem ca sumele rezultate din taxarea producţiei de gaze să fie administrate prin Pilonul 2 de pensii, iar jumătate din aceşti bani să fie investiţi în proiecte în domeniul energiei. În acest mod construim un instrument financiar care să finanţeze proiecte ce contribuie la electromobilitate, la tranziţia energetică, precum reţele de transport inteligente pentru energia electrică, staţii de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, energie regenerabilă dar şi pentru extinderea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică, precum şi finanţarea de proiecte în domeniul petrochimie. Dacă nu vom crea acest cadru, atunci ne vom transforma într-o ţară care fie doar va arde aceste gaze naturale, fie le va exporta”, a declarat Cristina Prună, deputat USR în Comisia de Industrii şi Servicii.

Claudiu Năsui, deputat USR în comisia pentru buget, finanţe şi bănci, susţine că românii vor beneficia din resursele din Marea Neagră prin Pilonul 2, precum o fac norvegienii prin fondul suveran.

„Propunerea noastră e ca fiecare român să primească o sumă care să fie investită până la pensie şi să asigure fiecărui român o pensie decentă la bătrâneţe. În felul acesta vom garanta o gestiune corectă economic şi cu o viziune pe termen lung, ferită de schimbările dese de miniştri. În plus, prevedem ca minim 50% din aceste resurse să fie investite în sectorul energetic, în tranziţia energetică şi, mai ales, în industria care să prelucreze gazul în România pentru a nu ajunge, din nou, să exportăm materie primă şi să importăm produse finite”, a explicat Năsui.

Propunerile USR pentru valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră:

În viziunea USR, producţia offshore de gaze naturale din Marea Neagră este esenţială pentru prosperitatea tuturor românilor, pentru dezvoltarea unei întregi industrii româneşti bazată pe producţia şi prelucrarea acestei resurse, pentru consolidarea securităţii aprovizionării, pentru eliminarea riscului de a deveni dependenţi de importurile de gaze ruseşti şi pentru creşterea gradului de interconectare regională.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus