Stiri de ultima ora

TVA redus de la 1 iunie pentru produsele bio, montane și tradiționale

TVA redus de la 1 iunie pentru produsele bio, montane și tradiționale
Economic
Se pregătește o reducere de TVA! Conform unui proiect de ordonanță de urgență lansat joi în dezbatere publică, Ministerul Finanțelor propune o scădere de la 9 % la 5 % pentru livrările produselor bio, tradiționale și montane pe întregul lanț de distribuție. Cel mai probabil măsura se va aplica de la 1 iunie.

Măsura este inclusă într-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost lansat joi seară în dezbatere publică, după ce miercuri se anunțase pregătirea acestuia. Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, conform www.avocatnet.ro .

Concret, în proiect scrie că o cotă redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final”.

Măsura se va aplica de la data de 1 a lunii următoare datei publicării proiectului de OUG în Monitorul Oficial. Astfel, dacă actul va fi adoptat și publicat luna asta, reducerea cotei de TVA se va aplica de la 1 iunie 2019. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Măsura reducerii cotei de TVA pentru alimentele bio, tradiționale și montane a fost anunțată inițial miercuri, printr-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor în care scria de pregătirea proiectului de ordonanță.
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus