Stiri de ultima ora

Turcia va investi 10 miliarde de dolari pentru a construi o nouă rafinărie

Turcia va investi 10 miliarde de dolari pentru a construi o nouă rafinărie
Economic
Fondul suveran de investiţii al Turciei (TVF) va investi aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a construi o rafinărie în sudul Turciei, o decizie destinată să reducă deficitul balanţei comerciale a ţării, transmite Reuters.

Potrivit susei citate, cu active în valoare de 50 de miliarde de dolari, fondul suveran de investiţii al Turciei a fost înfiinţat în anul 2016 de autorităţile de la Ankara pentru a dezvolta şi a creşte valoare activelor strategice ale ţării precum şi pentru a furniza resurse pentru investiţii. Anul trecut, preşedintele Tayyip Erdogan s-a autodesemnat preşedinte al fondului şi totodată a schimbat în totalitate Consiliul de Administraţie al fondului.

Citând informaţiile pe care le-a obţinut de la TVF, agenţia publică de presă Anadolu susţine că fondul va investi aproximativ 10 miliarde dolari pentru construcţia unei rafinării şi a unui complex petrochimic în provincia Adana din sudul Turciei. Lucrările de construcţie ar urma să înceapă în 2021. Proiectul va crea 10.000 de locuri de muncă în perioada construcţiei şi alte 5.000 de locuri de muncă în momentul în care complexul va deveni operaţional. Potrivit Anadolu, acest proiect va permite reducerea deficitului balanţei comerciale a Turciei cu 1,5 miliarde de dolari pe an.

Fondul suveran de investiţii al Turciei a confirmat că are de gând să deruleze o investiţie de tip greenfield în zona menţionată de agenţia Anadolu dar nu a oferit alte detalii.

De asemenea, Guvernul de la Ankara a transferat către fondul suveran participaţii în valoare de mai multe miliarde dolari deţinute de stat, inclusiv participaţiile la compania aeriană Turkish Airlines, la o serie de mari bănci precum şi la operatorul de telecomunicaţii Turk Telekom. În luna octombrie directorul fondului a spus că TVF vrea să preia participaţia de 10% din acţiunile bursei de la Istanbul deţinută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus