Stiri de ultima ora

Tudorel Toader, replică fulger pentru Comisia Europeană! Decizie de ultim moment luată de Guvernul Dăncilă

Tudorel Toader, replică fulger pentru Comisia Europeană! Decizie de ultim moment luată de Guvernul Dăncilă
Economic
Frans Timmermans, prim-viceprședintele Comisiei Europene i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanţă de urgenţă care să introducă recursul în anulare. Ministrul Justiției, Tudore Toader îi răspunde ferm la scrisoare. Timmermans şi-a exprimat îngrijorarea şi a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.

Ultima ora

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi transmite o scrisoare prim-viceprşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca răspuns la scrisoarea trimsă de acesta către premierul Viorica Dăncilă.

Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem 2 decizii ale Curţii Constituţionale care au condamnat protocoalele secrete, dar şi o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanţă de Urgenţă privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce priveşte completurile de 5 judecători.

In cazul protocolului, Toader arata ca autoritatile asteapta publicarea motivarii deciziei CCR "inainte de a propune o solutie legislativa".

"O solutie legislativa se va lua dupa ce toti actorii relevanti vor fi consultati, cu respectarea procedurilor legale", mai arata Toader.

În aceeaşi scrisoare, Toader îl informează pe Frans Timmermans asupra faptului că anumite prevederi din raportul MCV contrazic decizii ale Curţii Constituţionale din România, iar Guvernul va emite OUG pe legislaţia penală, însă nu va aplica prevederile din MCV ci doar pe cele ale Curţii Constituţionale.

Oficialul roman i-a scris lui Timermanns si despre alte propuneri legislative controversate pornind de la protocoalele semnate de Parchetul General cu SRI (declarate neconstitutionale), dar si despre modificarea Codurilor Penale.

Precizarile apar in raspunsul Guvernului pentru Frans Timmermans, dupa ce oficialul european i-a scris, pe aceasta tema, la sfarsitul lunii ianuarie, premierului Viorica Dancila. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene voia sa stie daca sunt adevarate informatiile privind o posibila ordonanta de urgenta, in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori.

"Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte", este mesajul pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, notează ziare.com

In cazul completurilor de 5 judecatori, Toader ii explica lui Timmermans cum s-a ajuns la decizia CCR. Ministrul arata ca in cazul persoanelor condamnate din 1 februarie 2014 pana in prezent, acestea au primit sentinte de la completuri care nu au fost legal constituite, potrivit deciziei CCR.

In cazul modificarilor Codurilor Penale, Toader arata ca au fost mai multe proiecte legislative. Primul a plecat de la propunerea Guvernului si viza transpunerea a doua directive europene importante, privind prezumtia de nevinovatie si spalarea banilor, si corelarea cu deciziile CCR. Un alt proiect a fost demarat in Parlament, de Comisia Iordache. Curtea Constitutionala le-a retrimis in Parlament.

Articole similare :
comments powered by Disqus