Stiri de ultima ora

TOD WOLTERS, COMANDANT AL COMANDAMENTULUI EUROPEAN AL SUA ŞI COMMANDANT SUPREM AL COMANDAMENTULUI FORTELOR ALIATE DIN EUROPA "Valorile comune ale Alianţei NATO ne ajută să trecem prin aceste momente dificile"

TOD WOLTERS, COMANDANT AL COMANDAMENTULUI EUROPEAN AL SUA ŞI COMMANDANT SUPREM AL COMANDAMENTULUI FORTELOR ALIATE DIN EUROPA Valorile comune ale Alianţei NATO ne ajută să trecem prin aceste momente dificile
Economic
Aproape 120 de jurnalişti din Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Japonia, Letonia, Luxemburg, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Spania , Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite au participat la briefingul de presă prin telefon, care a avut loc ieri, cu generalul Tod Wolters, comandantul european al Comandamentului SUA şi comandantul suprem al Aliatului NATO cu Europa, unde s-a discutat despre rolul EUCOM în sprijinirea eforturilor NATO de a răspunde pandemiei coronavirusului, precum şi asupra poziţiei generale a comenzii în acest moment.

Generalul Wolters: Bună ziua! După cum ştiţi, am privilegiul distinct de a purta două pălării. Una este cea de comandant al Comandamentului european al Statelor Unite, iar cealaltă în calitate de comandant aliat suprem pentru Europa. Voi vorbi sub ambele pălării şi mă voi asigura că, dacă avem vreo discrepanţă bazată pe pălăria din care vorbesc, o voi clarifica.

În ceea ce priveşte pandemia COVID, în primul rând, sincere, sincere condoleanţe tuturor celor care au suferit o pierderea tragică din cauza COVID-19. Suntem cu voi!

Chiar dacă forţele militare ale NATO continuă să ofere apărare eficientă continuăm să desfăşurăm operaţiuni, forţele noastre rămân pe poziţii deoarece lucrurile continuă să progreseze.

Aliaţii continuă să se sprijine între ei şi să fie acolo unii pentru alţii, în special în acestă perioadă de încercare, iar acest lucru îl facem prin diferite aranjamente NATO pe care le vom continua prin acorduri bilaterale.

Forţele armate aliate din toată Alianţa joacă, de asemenea, un rol esenţial în sprijinirea eforturilor civile naţionale. Pentru NATO continuăm să utilizăm iniţiativa privind mobilitatea aeriană rapidă, în cooperare cu Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigării Aeriene, şi aceasta este EUROCONTROL. Acest lucru permite livrarea rapidă a echipamentelor şi a personalului de salvare a vieţii până la punctul critic al nevoii.

De asemenea, folosind mai multe mijloace precum Centrul de Coordonare Euro-Atlantic de Răspuns la Dezastre, Agenţia de Sprijin şi Achiziţii NATO, Soluţia Strategică Aeriană Internaţională, care este SALIS, şi Capabilitatea Strategică a Transportului Aerian, suntem capabili să mişcăm bunurile necesare, să le obţinem şi să le livrăm la punctul vital al nevoii. Din nou, acel punct vital de nevoie variază în timp şi locaţie.

Valorile noastre comune din toată Alianţa NATO sunt ceea ce ne ajută să trecem prin aceste momente dificile. Cred cu adevărat că această pandemie ne-a apropiat.

Permiteţi-mi să iau doar o secundă pentru a vă împărtăşi ceea ce forţele Statelor Unite au făcut în zona noastră faţă de COVID-19. În acest moment, vă vorbesc cu pălăria mea EU-EU. Peste teatrul european am oferit peste 500.000 de dolari în echipamente esenţiale şi materiale medicale din stocurile Departamentului Apărării din SUA doar din Italia. Am susţinut relaţii bilaterale de lungă durată pentru a coordona accesul la livrările din Luxemburg. Sub conducerea NATO, ne-am unit cu aliaţii pentru a face livrările medicale atât de necesare din Pacific în România.

Pe 10 aprilie, preşedintele SUA a autorizat contribuţii de 4,7 milioane de dolari pentru finanţarea cerinţelor de protecţie personală achiziţionate local. Comandamentul European din SUA are 10 proiecte de reacţie rapidă în execuţie, livrând 150.000 de dolari în PPE în 8 locaţii diferite. Şi în timp ce vorbim, mai avem încă opt proiecte în lucrări.

În această săptămână am transferat trei americani de la Kabul, Afganistan la Baza Aeriană Ramstein, Germania, şi mai departe la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania pentru tratamentul COVID-19. Aceasta a fost o premieră pentru Departamentul nostru de apărare al SUA din Afganistan în Europa.

Niciunul dintre aceste evenimente nu ar fi fost posibil fără încrederea şi coordonarea dintre aliaţi şi parteneri. Aceasta este o dovadă că Alianţa rămâne pregătită şi capabilă să se susţină reciproc în aceste momente grele de nevoie.

În sfârşit, înainte de a închide, vreau să subliniez importanţa informaţiilor credibile. În calitate de forţe militare, avem obligaţia de a fi veridici, în timp util şi exacti în ceea ce spunem şi ce facem şi asta este exact ceea ce continuăm să facem aici, din perspectiva Statelor Unite şi, cu siguranţă, dintr-o perspectivă europeană. Este o parte a sistemului nostru de valori democratice. Transparenţa este vitală acum. Neutralizarea dezinformării şi furnizarea de fapte exacte şi veridice este primordială. Parteneriatul şi încrederea noastră unul cu celălalt este constant şi va rămâne atât de mult după ce COVID-19 va fi încheiat.

Cu asta, aştept cu nerăbdare să vă răspund la întrebări.

Moderator: Mulţumesc pentru aceste observaţii, domnule general. Acum vom începe porţiunea de răspuns şi întrebare a apelului de astăzi.

Reporter Moscova solicită atât angajarea Rusiei, cât şi a NATO pentru a limita în mod semnificativ sfera exerciţiilor şi antrenamentelor militare pe toată durata pandemiei. Par să ia ideea foarte în serios. Este ceva ce NATO ar fi dispus să ia în considerare? Dacă nu, de ce nu? Ce trebuie să se întâmple pentru ca aceasta să devină realitate?

General Wolters: Primul lucru pe care îl voi spune este că, în calitate de comandant al operaţiunilor de comandă aliate care reprezintă NATO, noi şi comandanţii rămânem foarte concentraţi pe păstrarea capacităţii noastre de a apăra în mod adecvat Europa. Şi rămânem concentraţi în acea zonă şi, cu siguranţă, avem capacitatea de a apăra eficient astăzi. Şi asta este prima misiune.

A doua noastră preocupare este, evident, sănătatea tuturor cetăţenilor pe care am jurat să îi protejăm. Astfel, ne vom asigura că ne păstrăm capacitatea incredibilă de a apăra în mod eficient.

Reporter: Am vorbit săptămâna trecută cu Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană şi ne-a spus că veţi prezenta miniştrilor apărării câteva soluţii inovatoare pe care aceştia să le poată lua în considerare şi să le adopte. Ne puteţi spune ceva mai multe despre asta?

Generalul Wolters: Unul dintre lucrurile pe care cel mai probabil vom avea sarcina să le facem este de a furniza contribuţii pe termen scurt şi lung pentru un plan de răspuns pandemic, iar o parte din a avea un plan eficient este să ne asigurăm că ne întoarcem înapoi şi revizuim tot ceea ce am învăţat din această pandemie. Deci, vom aduna toate faptele şi ne vom asigura că putem să-i adunăm împreună pe planificatorii noştri şi să căutăm modalităţi prin care putem fi mai credibili în servirea cetăţenilor noştri dintr-o perspectivă militară, în timp ce ne concentrăm întotdeauna pe descurajarea şi apărarea şi, de asemenea, din perspectiva sănătăţii, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii noştri sunt în formă bună atunci când este spus şi făcut.

Vor fi mii şi mii de contribuţii la acest plan şi dorim ca acest plan să fie cuprinzător în serviciul său pentru sănătatea cetăţenilor noştri. Şi angajamentul nostru faţă de NATO este că vom face acest lucru.

Reporter: Puteţi descrie eforturile de dezinformare ruseşti care au profitat de pandemie pentru a încerca să divizeze Alianţa NATO?

Generalul Wolters: Am auzit informaţii în presă despre unele bunuri medicale care au fost livrate de anumite ţări NATO altor naţiuni NATO. Iar Rusia a încercat să se insereze de acea tranzacţie de informaţii şi să reducă importanţa unei naţiuni în NATO care furnizează echipament PPE pentru alta. Şi asta în sine este o formă de dezinformare.

Am văzut, de asemenea, cazuri în care Rusia a livrat mărfuri către ţările europene şi au existat multe rapoarte de presă care arătau că aceste mărfuri sunt defecte.

Ceea ce datorăm cetăţenilor noştri este să ne asigurăm că spunem adevărul. Iar o parte a unei campanii de dezinformare începe cu încrederea pe care cetăţenii o au în ceea ce transmiteţi. Şi dorim să ne asigurăm că vom continua să rămânem la valorile noastre democratice şi să rămânem foarte, foarte concentraţi asupra faptelor, astfel încât forţele noastre să înţeleagă exact ceea ce facem.

Moderator: Ştiţi că materialele medicale pe care ruşii le-au trimis în Italia au fost însoţite de personal militar militar rus şi, de asemenea, personal de informaţii. Credeţi că prezenţa acestor tipuri de operative pe teritoriul NATO reprezintă un risc pentru securitate pentru NATO? Şi ar trebui să fie mai prudent guvernul italian în acceptarea acestui tip de aşa-zis ajutor?

Generalul Wolters: Vă pot spune că rămân foarte, foarte concentrat pe acele tranzacţii. Şi, din nou, aceasta este o decizie, cu tot respectul pentru guvernul italian, pe care ar trebui să şi-o asume. Sunt foarte conştient de acele tranzacţii. Este un lucru îngrijor. Acord foarte mare atenţie influenţei maligne ruse. Acord foarte mare atenţie influenţei ruseşti. Şi trebuie să ne asigurăm că avem toate informaţiile. Este o preocupare. Rămânem foarte vigilenţi în NATO cu privire la aceste tranzacţii şi continuăm să monitorizăm în cel mai înalt grad.

Reporter: Din cauza pandemiei coronavirusului, unele exerciţii au fost modificate sau anulate. Există planuri de a schimba, amâna sau anula alte exerciţii programate în acest an - de exemplu, BALTOPS? "

Generalul Wolters: În acest moment, BALTOPS este încă în desfăşurare şi este un caz clasic în care avem un exerciţiu la orizont, în intervalul de timp din iunie şi iulie, iar cu fiecare secundă a zilei trecem prin toate activităţile noastre, pentru a ne asigura că putem păstra, cât mai mult posibil, şi atunci când credem că este posibil, în funcţie de dimensiunea exerciţiului, de complexitatea exerciţiului, de locaţia exerciţiului, în mod evident de momentul exerciţiului, dar suntem dispuşi să facem ajustări. Deci vom regla în mod constant sfera şi scara exerciţiilor noastre, aşa cum am fost în ultimele 70 - 80 de zile, pentru a ne asigura dacă există o posibilitate de a executa exerciţiul în totalitatea sa, vom încerca săne menţinem pe poziţii, dacă nu există posibilitatea de a face acest lucru, vom analiza anularea sau amânarea şi, în funcţie de, din nou, de mărimea, costul, locaţia. Vom continua să analizăm situaţia.

Scopul meu este, de asemenea, în calitate de comandant SHAPE din perspectivă NATO, să vă asigur că acele exerciţii pe care, din păcate, am fost nevoiţi să le anulăm sau să le amânăm, ne vom întoarce înapoi şi vom arunca o privire asupra tuturor obiectivelor critice pe care am dorit să le realizăm, a fiecăruia dintre aceste exerciţii şi ne vom asigura că, comandanţii noştri de teren sunt conştienţi de lecţiile învăţate cu privire la acele exerciţii.

Reporter: Ne-aţi putea spune ceva mai multe despre incidentul din ultimele două zile despre un Su-35 rus care hărţuieşte o armată P-8 peste Mediterana. Mă întreb dacă credeţi că aceasta face parte din Moscova care profită de pandemie pentru a hărţui avioanele noastre. Care credeţi că este scopul lor în a face ceva de genul acesta?

Generalul Wolters: Ştiu că sunteţi foarte informaţi cu ceea ce s-a întâmplat între Su şi P-8. După cum vă puteţi imagina, am privit imagini, am studiat intenţia, iar concluzia mea, în acest moment, este că probabil a fost ceva care a fost mai degrabă pe linia celor neprofesionale, decât în mod deliberat. Avem o anchetă care este în derulare. După cum ştiţi bine, facem asta în fiecare caz, iar Mission in Moscow a iniţiat deja o conversaţie cu puterile care se află la Moscova pentru a ne asigura că sunt foarte, foarte conştienţi de nemulţumirea noastră cu privire la eveniment.

Dar vom continua să aruncăm o privire mai atentă asupra acesteia, însă în acest moment vă pot spune că a fost caracterizată ca nesigură şi neprofesionistă, şi asta este exact ceea ce pare să fie.

Reporter: Aţi menţionat că EUCOM continuă să efectueze operaţiuni. Puteţi detalia mai mult despre modul în care pandemia a influenţat desfăşurarea operaţiunilor militare din SUA în Europa şi să ne oferiţi câteva exemple concrete de modificări pe care le-aţi instituit sau despre măsurile pe care le-aţi luat pentru a facilita îndeplinirea misiunilor?

Generalul Wolters: Exemplul clasic al S.U.A., pe care vi-l pot transmite, care afişează ceea ce probabil am pierdut dintr-o perspectivă de formare se întoarce la DEFENDER-Europa 20. Şi după cum vă amintiţi, a implicat 18 naţiuni. Ca urmare a reducerii numărului de trupe americane pe care le-am adus din CONUS în Europa, am avut o reducere a mărimii pure a naţiunilor implicate. Deci, în loc să aveţi 18 naţiuni implicate în DEFENDER-Europe 20, este mult, mult mai puţin decât atât. Dar, cu fiecare zi care trece, căutăm ocazia de a lua acei 5.700 - 6.200 de soldaţi americani pe care îi avem pe solul european pentru a ne asigura că vor primi cât mai mult din pregătirea predefinită DEFENDER-Europe 20. Vor primi totul? Nu, şi va fi cu o amprentă mai mică. Încercăm să ne asigurăm că fiecare dintre trupele pe care le-am investit deja în DEFENDER-Europa 20 îşi poate maximiza pregătirea.

Facem asta în toate celelalte exerciţii şi, aşa cum bine v-aţi imagina, misiunile critice pe care le-am desfăşurat din perspectiva SUA şi din perspectiva NATO continuă să rămână intacte. Şi la fel - în NATO, în timp ce ne uităm la poliţia aeriană NATO, în timp ce analizăm grupurile navale permanente, în timp ce ne uităm la prezenţa îmbunătăţită cu grupurile de luptă de dimensiuni ale batalionului care se află în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia , toate aceste misiuni rămân pe calea dreaptă, la fel ca KFOR şi Resolute Support.

Deci lucrăm foarte, foarte greu pentru a stoarce cât putem din ceea ce avem disponibil, dar am păstrat toate misiunile operaţionale, iar acele exerciţii pe care a trebuit să le amânăm sau să le anulăm, căutăm modalităţile inovatoare prin care putem strânge cât mai multe învăţări din fiecare dintre aceste evenimente.

Reporter: Revenind la problema dezinformării. Miniştrii apărării NATO şi-au exprimat îngrijorarea şi secretarul general a făcut acelaşi lucru ieri, dar ce măsuri practice are NATO pentru a descuraja dezinformarea? Pentru că, deocamdată, auzim doar o expresie de îngrijorare şi o cerere simplă de jurnalism onest. Şi o altă întrebare. Secretarul general a declarat ieri că Rusia îşi păstrează ritmul în activitatea militară şi continuă să sprijine separatiştii din Ucraina. Ce ar putea face NATO pentru partenerii ucraineni în acest timp?

Generalul Wolters: Permiteţi-mi să mă întorc mai întâi la prima întrebare cu privire la dezinformare. O parte din toate acestea este trăsătura numită "spunerea adevărului". Deci, atunci când descoperim, pentru că suntem foarte conştienţi şi suntem atenţi, că cineva - un influencer malign din afara Europei - încearcă să transmită dezinformarea, trebuie să avem un sistem de detectare care să recunoască acea falsitate şi să fie pregătit să contracara acea dezinformare cu adevărul şi cu faptele. Deci, asta face parte din ea.

Cealaltă parte a acestei dezinformări este abilitatea dumneavoastră de a o descuraja, în mod eficient, iar o parte din aceasta are de-a face cu comandanţii de teren, cu operatorii şi cu mentenanţii dumneavoastră, cu susţinătorii misiunii şi cu specialiştii dumneavoastră medicali, care înţeleg ca forţele lor pot îmbunătăţi sănătatea. Trebuie să ne îmbunătăţim capacitatea de a descuraja şi apăra. Şi am rugat toţi aceşti membri militari în uniformă să spună adevărul şi despre marile lor realizări, pentru că asta în sine spune adevărul şi face parte dintr-o descurajare şi apărare mai eficiente şi, de asemenea, este parte de îmbunătăţire a dispoziţiei mentale şi a sănătăţii forţelor noastre.

Aşadar, numărul unu, recunoaşteţi atunci când aveţi influenţe maligne ce spun falsuri şi indicaţi-i şi corectaţi asta la 100 la sută; şi numărul doi, luându-ţi timpul necesar pentru a vorbi despre operaţiunile tale, activităţile tale, investiţiile tale, ceea ce faci din perspectiva sănătăţii pentru a influenţa pozitiv rezultatul bun al tuturor forţelor tale.

În ceea ce priveşte cea de-a doua parte a întrebării care are legătură cu operaţiunile din vecinătatea Ucrainei, suntem foarte concentraţi asupra descurajării şi apărării de-a lungul Europei de Est şi a naţiunilor noastre NATO care fac parte şi se ocupă de acestea. Graniţele sunt foarte, foarte concentrate pe apărare şi niciuna dintre abilităţile noastre nu a fost afectată în ceea ce priveşte cât de bine comandăm şi controlăm şi cât de bine oferim indicaţii şi avertismente în zonele respective.

A spune adevărul face parte din sistemul nostru de valori democratice şi facem o treabă bună în acest sens. Suntem concentraţi la sediul suprem al Puterilor Aliate pentru a ne asigura că putem apăra în mod eficient şi proteja suveranitatea în aer, pe pământ, mare, spaţiu şi cyber pentru toate naţiunile noastre şi vom continua să rămânem concentraţi pe apărare.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus