Stiri de ultima ora

Teodorovici și-a exprimat rezerve față de o decizie europeană. Ce schimbare propune Ministrul Finanțelor

Teodorovici și-a exprimat rezerve față de o decizie europeană. Ce schimbare propune Ministrul Finanțelor
Economic
Eugen Teodorovici propune o schimbare majoră la nivelul statelor member UE, chiar înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Ultima ora

România s-a pronunţat pentru asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor în cadrul programului InvestEU şi a subliniat nevoia simplificării şi flexibilităţii în vederea accesării acestui program de către statele membre, informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. 

Potrivit sursei citate, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a participat, sâmbătă, la Viena, la o doua sesiune a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN), unde discuţiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare din perspectiva programului InvestEU şi a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale şi stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual al UE, dar şi pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale. 

Legat de Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale şi Funcţia de Stabilizare, România susţine instrumentele care facilitează convergenţa în interiorul UE şi necesitatea ca acestea să fie accesibile tuturor statelor membre, indiferent dacă sunt parte a zonei euro. 

Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale are trei componente: instrumentul de realizare a reformelor - 22 miliarde euro, asistenţă tehnică - 840 milioane euro şi facilitatea pentru convergenţă - 2,16 miliarde euro. 

În discuţiile privind propunerile pentru impozitarea economiei digitale, România şi-a reiterat sprijinul pentru eforturile de identificare a unei soluţii comune la nivelul statelor membre UE şi pentru cooperarea cu OECD pentru adoptarea unei soluţii la nivel global. 

În marja reuniunii ECOFIN, ministrul Eugen Teodorovici a avut o întrevedere cu miniştrii de finanţe membri ai Partidului Socialiştilor Europeni (PES), prezidată de ministrul german al finanţelor, Olaf Scholz. Discuţiile s-au axat pe marginea unei scheme europene de asigurare împotriva şomajului, iar ministrul român de finanţe şi-a exprimat rezerva faţă de oportunitatea introducerii la nivelul UE a unei astfel de scheme. 

Programul InvestEU este un nou program de investiţii care va fi finanţat din bugetul UE, aferent Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, după modelul Planului de Investiţii pentru Europa (aşa-numitul Plan Juncker). 
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus