Stiri de ultima ora

Teodorovici scoate vămile de la ANAF şi le trece sub subordonare directă

Teodorovici scoate vămile de la ANAF şi le trece sub subordonare directă
Economic
Direcţia Generală a Vămilor, în prezent o direcţie din cadrul Fiscului, va trece în subordonarea directă a Ministerului Finanţelor, cu numele de Autoritatea Vamală Română, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

Potrivit documentului, va fi înfiinţată Autoritatea Vamală Română, ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale în domeniul vamal, cu personalitate juridică.

Autoritatea va prelua atribuţiile, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale din cadrul Agenţiei Nationale de Administrare Fiscală şi a unităţilor subordonate acesteia, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice. În subordinea Autorităţii funcţionează regionale vamale.

De asemenea, Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplicarea politicii şi legislaţiei vamale, va exercita atribuţiile de autoritate vamală. Va asigura control operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte si fapte care au ca efect frauda vamală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.

Atribuţiile privind verificarea respectării condiţiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizaţi revine structurii specializate din cadrul Autorităţii Vamale Române.

Atribuţiile privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF- DGRFP.

Atribuţiile privind verificarea respectării condiţiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizaţi revine structurii specializate din cadrul ANAF- DGAF.

Atribuţiile privind constituirea, gestionarea şi executarea garanţiilor depuse de operatorii economici care desfăşoară activitate în domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.  

Atribuţiile privind suspendarea autorizaţiilor pentru neplata accizelor revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.

Autoritatea Vamală Română va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului finanţelor publice. Autoritatea va avea un secretar general, înalt funcţionar public.

 „Scopul proiectului de act normativ este de a consolida autoritatea vamală şi de a asigura îndeplinirea misiunii acesteia stabilită la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care România  gestionează a doua cea mai mare frontieră externă a UE, iar tendinţele fenomenelor infracţionale transfrontraliere sunt în continuă creştere, se impune reorganizarea activităţii vamale”, motivează Ministerul Finanţelor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus