Stiri de ultima ora

Taxi sau Uber? Interviu cu un antreprenor care le-a incercat pe amandoua

Taxi sau Uber? Interviu cu un antreprenor care le-a incercat pe amandoua
Economic
"Taxi si Uber sunt total diferite. La taxi, banii mei sunt in buzunarul soferului si mi-i recuperez sub forma de plan. Deci au mereu bani in buzunar. La Uber este invers. Banii sunt trimisi in contul firmei (fiscalizati), iar ei si-i primesc la sfarsit de saptamana. Deoarece la Uber plata se face saptamanal. Si, automat, taximetrisul care s-a invatat cu bani zi de zi nu o sa vina la Uber niciodata", a precizat antreprenorul.

Cati bani castiga un sofer Uber

Uber percepe un comision de 25%, iar in cazul unor promotii dupa primele 50 de curse comisionul este zero. Un exemplu ar fi ca la 2.500 lei incasati intr-o saptamana Uber percepe un comision de 340 lei, iar pentru 800 lei percepe 210 lei comision. Un sofer Uber ramane lunar cu 4.000 lei net dupa ce a parcurs peste 5.000 de km.

In cat timp se pot amortiza masinile

O masina de taxi sau una de Uber se poate amortiza cam in acelasi interval de timp. O masina de Uber face in medie 60-70.000 km pe an, iar una de taxi poate ajunge cam la acelasi numar de kilometri. Durata de amortizare a unei masini la Uber se duce spre 3 ani, iar durata ei de viata este cam de 7 ani. In aceasta perioada poate depasi si 700.000 de km.

"Ca sa merite sa faci transport alternativ, trebuie sa ai cel putin trei masini. Daca faci pentru tine este mai bine pe PFA (persoana fizica autorizata). Sunt persoane care spun ca se castiga mai bine ca taximetrist, altii spun ca este mai bine sa fii sofer de Uber. Parerile sunt impartite", spune antreprenorul.

Noiembrie 2019 - cea mai buna luna pentru taxi

In primele doua saptamani din noiembrie, pana cand situatia a fost reglementata, antreprenorul a oprit toate masinile pentru Uber timp de o saptamana asteptand autorizatia ARR. Decizia a fost luata in lipsa unei dovezi ca masinile sunt in procesul de a o obtine autorizatii.

"Pe partea de taximetrie, aceasta o saptamana si jumatate a mers ca inainte cand nu exista Uber si toata lumea era multumita. Balanta s-a inclinat. Incasarile s-au dus inapoi la taxi", mai spune Mugur.

Mai multi soferi de taxi s-au mutat la Uber, din cauza masinilor vechi (an 2005-2007), care nu au mai primit licenta. Masini destul de proaste care au facut taxi ajung acum la Uber.

In prezent, in piata, sunt acreditate circa 15% din masinile care fac transport alternativ. Incepand de anul viitor, din cele 30.000 de masini, care fac transport alternativ, ar putea ramane pe strazi mai putin de jumatate.

Peste 30.000 de soferi lucreaza in transportul alternativ de persoane si in jur de 25.000 de soferi fac taxi in Bucuresti (inclusiv licentele de Ilfov).
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus