Stiri de ultima ora

SURSE: Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru şefia ASF

SURSE: Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru şefia ASF
Economic
Nicu Marcu (PNL), unicul candidat la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost votat astăzi de Comisiile economice reunite din Parlament în funcţia de preşedinte al reglementatorului pieţei, potrivit unor surse. Avizul pozitiv urmează să fie înaintat Plenului reunit, care va oficializa mâine numirea cu vot în plen la ora 14:00.

Spre deosebire de cei aproape 40 de candidaţi care şi-au depus dosarele pentru ANRE, reglementatorul pieţei energiei, Marcu a fost audiat timp de o oră.

Votul final pe aviz a fost 51 de voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 1 abţinere.

Marcu beneficiază atât de sprijinul PNL dar şi de susţinerea tacită a PSD. Consensul dintre PSD şi PNL privind alegerea lui Nicu Marcu face parte din înţelegerea mai largă dintre cele două partide din ultimele săptămâni. În ciuda disensiunilor pe starea de alertă, în timp ce preşedinţia şi guvernul încă se contrează cu opoziţia, PNL-ul votează braţ la braţ cu PSD în Parlament. Înţelegerea e valabilă şi pentru poziţiile rămase vacante din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi, după negocierile începute la finalul lunii mai. Împărţeala PSD-PNL este ca social-democraţii să renunţe la ASF, instituţie pe care PSD a controlat-o încă de la înfiinţarea din 2013. Cedarea preşedinţiei ASF în favoarea preferinţelor PNL de către preşedintele PSD Marcel Ciolacu vine în contextul în care Orban a declarat recent că nominalizarea lui Zamfir ar fi "o adevărată sfidare din partea PSD". Asta în condiţiile în care Orban a făcut mai degrabă ecou sentimentelor din BNR, instituţie-cheie care trebuie să-şi dea un acord tacit chiar dacă nu are atribuţii în numirea şefului ASF. Zamfir s-a retras din cursă săptămâna trecută, el fiind considerat indezirabil de actuala conducere a partidului, chiar dacă la începutul anului primise un vot de încredere din partea CEx al PSD. Marcu era vehiculat, la rândul său, încă de la începutul anului pentru preluarea şefiei ASF, instituţie rămasă fără preşedinte din octombrie 2019 după plecarea lui Leonardo Badea la BNR. ASF este condusă acum interimar de Elena Doina Dascălu.

Unul dintre susţinătorii lui Marcu din interiorul social-democraţilor este Paul Stănescu, şeful organizaţiei de Olt. Pe cei doi îi leagă o prietenie mai veche, potrivit unor surse.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma la rândul său să fie numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu. Ilie Sârbu este deja vicepreşedinte la Curtea de Conturi, mai precis vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, însă mandatul său expiră în acest an.

Tot astăzi, Mircea Man (PNL), Marian Neacşu (ProRomânia) şi Valeriu Steriu (PSD au fost votaţi de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) fără să fie audiaţi.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus