Stiri de ultima ora

SURSE: Acţionarii SIF Muntenia au aprobat programul de răscumpărare pentru 37 milioane de acţiuni

SURSE: Acţionarii SIF Muntenia au aprobat programul de răscumpărare pentru 37 milioane de acţiuni
Economic
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de la SIF Muntenia (SIF4) a votat astăzi în favoarea derulării unui program de răscumpărare, respectiv în favoarea propunerii de repartizare a profitului net obţinut anul trecut în scopul derulării operaţiunii de piaţă, potrivit surselor noastre.

Acţionarii societăţii de investiţii financiare au avut pe masă în adunarea generală a acţionarilor două propuneri de repartizare a profitului de aproape 22,8 milioane de lei. Prima dintre acestea avea în vedere acordarea unui dividend brut de 0,019 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 3,1% faţă de cotaţia de vineri a SIF4, de 0,61 lei, suma totală propusă a fi acordată acţionarilor, de 15,33 milioane de lei, reprezentând 67,25% din profitul anului trecut. Varianta agreagă de către acţionarii SIF4 presupune repartizarea întregului profit din 2018 către "alte rezerve, reprezentând surse proprii de dezvoltare ale societăţii" şi demararea unui program de răscumpărarea a cel mult 37,036 milioane de acţiuni SIF4, reprezentând 4,59% din totalul acţiunilor emise de societatea de investiţii financiare.

"Scopul propunerii este de a creşte valoarea acţiunilor şi de a reduce discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile SIF Muntenia la BVB", explică SAI Muntenia Invest.

Preţul minim la care ar trebui să se achiziţioneze acţiunile este de 0,1 lei/titlu, iar cel maxim de 1,56 lei/titlu (Valoarea Unitară a Activului Net de la finalul anului 2018), programul urmând să se deruleze pe o perioadă de cel mult 18 luni de la data publicării hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial.

În prezent, titlurile SIF Muntenia se tranzacţionează la un discount de 63% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de la data de 29 martie 2019, cel mai mare dintre toate componentele din BET FI.

Totodată, acţionarii SIF Muntenia au mai aprobat un punct referitor la adăugarea unui nou alineat la Actul Constitutiv în sensul stabilirii duratei contractului de administrare încheiat între SIF4 şi SAI Muntenia Invest, administratorul extern al societăţii, la patru ani. Iniţial se propunea o durată de 25 de ani, care a fost respinsă de către ASF.

Unul dintre acţionarii prezenţi la adunările generale ne-a declarat: "S-a întrebat în sală de ce s-a propus pe 25 de ani şi de ce s-a respins, iar argumentaţia a fost că ASF-ul nu trebuia să respingă din moment ce ei aveau deja (contract de administrare) pe termen nelimitat. A trebuit să o facă pe baza noilor reglementări".

SIF Muntenia este singurul dintre cele cinci SIF-uri care este administrată extern.

În legătură cu programul de răscumpărare aprobat, respectiv discount-ul din piaţă pe care îl afişează titlul emitentului, unul dintre acţionari ne-a subliniat: "Nimeni nu este foarte mulţumit de discount-ul ăsta atât de mare. Nici pentru ei (administratori) nu e bine, iar din perspectiva aceasta programul de răscumpărare vine bine. Va reduce discount-ul şi mai ales că vor cumpăra la un preţ foarte mic".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus