Stiri de ultima ora

Subvenție pe pășune încasată ilegal cu acte false

Subvenție pe pășune încasată ilegal cu acte false
Economic
Subvenție pe pășune încasată ilegal, încă un caz documentat de procurorii anticorupție și trimis în judecată. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate unui consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism și Agricultură din cadrul Primăriei Bocicoiu Mare, județul Maramureș.

Culac Petru este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: – participație improprie în forma complicității la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, – instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2012 – 2014, inculpatul Culac Petru ar fi înlesnit și ajutat cu rea-credință o rudă de-a sa să folosească și să prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente ori declarații false și inexacte, în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren de 9,36 ha pășune, pe care nu-l deținea în realitate. În același context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane să-i pună la dispoziție o parte din aceste documente (adeverințe) prin care se adeverea faptul că ruda sa deținea spre folosire suprafața de teren respectivă.

În realitate, suprafața de 9,36 ha pășune se găsea în proprietatea unei asociații composesorale. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 48.424 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Culac Petru. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus