Stiri de ultima ora

SUA suspectează Siria de atac cu arme chimice

SUA suspectează Siria de atac cu arme chimice
Economic
SUA a informat că a observat semnale că guvernul sirian ar fi folosit din nou arme chimice, fiind vorba inclusiv de un atac cu clor în ziua de duminică în nord-vestul ţării, avertizând că atât Washingtonul cât şi aliaţii săi vor răspunde dacă vor exista dovezi în acest sens, informează The Guardian.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a afirmat într-un comunicat: "Încă adunăm informaţii despre incidentul de duminică, însă avertizăm că dacă regimul Assad foloseşte arme chimice, Statele Unite şi aliaţii noştri vor răspunde rapid şi pe măsură".

Ortagus a afirmat că posibilul atac face parte dintr-o campanie violentă a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, care încalcă acordul privind oprirea ostilităţilor care a protejat milioane de civili în zona Idlib, mai scrie The Guardian.

"Atacurile regimului împotriva comunităţilor din nord-vestul Siriei trebuie să înceteze. Statele Unite îşi reiterează avertismentul, prima oară dat de preşedintele Trump în septembrie 2018, că un atac împotriva zonei demilitarizate din Idlib reprezintă o escaladare care ameninţă să destabilizeze regiunea", mai afirmă purtătoarea de cuvânt, potrivit publicaţiei.

"Regimul Assad trebuie să nu repete folosirea armelor chimice în Siria. Nu există nicio îndoială privind determinarea noastră de a acţiona rapid şi puternic dacă regimul Assad va folosi aceste arme în viitor", a declarat comandantul Sean Robertson, un alt purtător de cuvânt al Pentagonului.

În comunicatul Departamentului de Stat sunt acuzate Rusia şi forţele lui Assad de o "campanie de dezinformare pentru a crea o narativă falsă care arată că alţii sunt de vină pentru atacurile cu arme chimice".

"Informaţiile sunt clare. Regimul Assad a coordonat aproape toate atacurile cu arme chimice verificate care au avut loc în Siria - o concluzie la care ONU a ajuns în repetate rânduri", se arată în comunicat, potrivit The Guardian.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus