Stiri de ultima ora

SUA suspectează Rusia de încălcarea moratoriului testelor nucleare

SUA suspectează Rusia de încălcarea moratoriului testelor nucleare
Economic
Rusia "probabil" încalcă Tratatul cu privire la interzicerea testelor nucleare (TICE), acuză un oficial militar american de rang înalt, deschizând astfel un nou front între cele două mari puteri în domeniul controlului armamentului, relatează AFP.

"Statele Unite cred că Rusia probabil că nu respectă moratoriul testelor nucleare", a declarat locotenent-generalul Robert Ashley, directorul Agenţiei americane de informaţii militare (DIA), la o conferinţă organizată de către cercul de reflecţie Hudson Institute.

"Analiza noastră a dezvoltării armamentului nuclear ne face să credem că activităţile desfăşurate de Rusia în privinţa testelor i-ar permite o îmbunătăţire a armamentului său nuclear", a adăugat el, dând asigurări că Washingtonul respectă, în ceea ce-l priveşte, pe deplin tratatul.

Invitat de către un jurnalist să explice ce anume repoşează în mod exact Moscovei, el a părut să revină, în parte, asupra acuzaţiilor sale.

"Aş spune că ei (ruşii) au capacitatea să o facă", a declarat el referindu-se la eventuale teste nucleare care ar încălca moratoriul.

TICE a fost adoptat de Adunarea generală a ONU în 1996 şi interzice oice explozie nucleară în lume.

Statele Unite au recunoscut, în trecut, că Rusia respectă acest tratat.

Moscova a semnat şi ratificat textul, în timp ce Washingtonul doar l-a semnat. Ratificarea tratatului a fost blocată în Congres de către republicani.

Administraţia lui Donald Trump şi-a angajat retragerea din alt tratat-cheie - cu privire la armamentul nuclear cu rază de acţiune "intermediară" (INF), acuzând Rusia de faptul că-l încalcă.

Cele două ţări au început, pe de altă parte, discuţii în vederea unei prelungiri a tratatului bilateral de reducere a armelor strategice New STAR, care menţine arsenalale nucleare rus şi american sub nivelul din timpul Războiului Rece şi care expiră în 2021.

scrie opinia ta aici

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus