Stiri de ultima ora

SUA şi China, negocieri comerciale fără progrese vizibile

SUA şi China, negocieri comerciale fără progrese vizibile
Economic
Statele Unite şi China au reluat, miercuri, negocierile comerciale, însă discuţiile s-au încheiat fără progrese vizibile, iar viitoarea întâlnire nu va avea loc înainte de luna septembrie, prelungind un armistiţiu incomod pentru cel puţin o lună, transmite Reuters.

Cu speranţele pentru un acord rapid, în scădere, ambele părţi au publicat comunicate scurte, la încheierea primei întâlniri faţă în faţă, după declararea unui armistiţiu de către preşedintele american, Donald Trump, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, în luna iunie.

China şi Statele Unite sunt în dezacord şi în privinţa protestelor de la Hong Kong şi a Mării Chinei de Sud, în timp ce Trump pune accentul pe campania electorală pentru realegerea sa în 2020.

Casa Albă şi Ministerul Comerţului din China au descris întâlnirile care au avut loc la Shanghai drept constructive, dar au oferit puncte de vedere diferite în privinţa achiziţiilor de produse agricole americane de către China.

Reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, şi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au plecat de la Shanghai doar cu promisiunea că discuţiile vor continua, după un dineu de lucru, marţi, la Fairmont Peace Hotel, şi o întâlnire de jumătate de zi miercuri.

Lighthizer, principalul reprezentant pentru comerţ al lui Trump, urmează să se întâlnească joi şi vineri, la Washington, cu ministrul japonez al Economiei, Toshimitsu Motegi. Surse apropiate situaţiei au declarat că au loc progrese pentru un posibil acord care ar include tarife americane mai mici pentru componente auto şi vânzări mai mari de produse agricole americane.

Ministerul chinez al Comerţului a anunţat că "ambele părţi au avut un schimb de opinii sincer, foarte eficient, constructiv şi profund, pe teme comerciale şi economice majore, de interes reciproc".

"Ne aşteptăm ca negocierile pentru un acord comercial aplicabil să continue la Washington...la începutul lunii septembrie", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe Stephanie Grisham.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus