Stiri de ultima ora

SUA ameninţă să crească taxele vamale la mai multe produse europene

SUA ameninţă să crească taxele vamale la mai multe produse europene
Economic
Statele Unite au ameninţat, ieri, că vor creşte taxele vamale pentru o serie de produse europene, inclusiv cele aparţinând concernului Airbus, pentru a contrabalansa subvenţiile publice primite de constructorul european, conform unui comunicat al Reprezentantului Special pentru Comerţ (USTR) al preşedintelui american, Robert Lighthizer, informează AFP.

Pe lista de produse ale UE propusă de USTR se află de la aeronave comerciale sau subansamble ale acestora până la produse lactate şi vinuri, conform Reuters.

USTR consideră că subvenţiile europene acordate Airbus afectează SUA la un nivel de 11 miliarde de dolari anual, potrivit comunicatului USTR.

UE şi SUA se confruntă de mai bine de un deceniu acuzându-se reciproc de subvenţionări ilegale acordate giganţilor Boeing şi Airbus, în cazuri paralele prezentate la OMC.

Ambele părţi au fost prinse plătind miliarde de dolari din subvenţii în scopul obţinerii de avantaje în afacerea globală cu avioane.

Anunţul de ieri al USTR marchează o escaladare a tensiunilor, SUA urmărind să impună tarife consistente unei game largi de produse ale UE.

Potrivit acuzaţiilor aduse de USTR, UE a lăsat cea mai mare parte a subvenţiilor sale neschimbate şi a oferit ajutor suplimentar.

"Scopul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE care să pună capăt tuturor subvenţiilor care nu corespund reglementărilor OMC în domeniul aeronavelor civile de mari dimensiuni.

Atunci când UE va pune capăt acestor subvenţii dăunătoare, taxele suplimentare impuse de SUA ca răspuns pot fi ridicate", se arată în declaraţia USTR.

scrie opinia ta aici

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus