Stiri de ultima ora

Strigătul disperat al unei fermiere din Galați: ”Acordați de urgență AJUTOR DE MINIMIS pentru agricultură!”

Strigătul disperat al unei fermiere din Galați: ”Acordați de urgență AJUTOR DE MINIMIS pentru agricultură!”
Economic
Fermierii din sud-estul țării au ajuns în pragul disperării din cauza secetei extreme care a pârjolit culturile agricole de la grâu și orz la rapiță. Nici culturile însămânțate în această perioadă, porumbul sau soia, nu vor avea forța să reziste în pământul uscat iar șansele ca acestea să răsară sunt aproape zero. Fermierii din Galați, unul dintre cele mai afectate județe, fac prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel la autorități ca măcar în al doisprezecelea ceas să își întoarcă fața către cei care produc hrana țării și să pună pe hârtie, și desigur în aplicare, un ajutor de minimis care să îi ajute pe producătorii agricoli să țină piept molimei care i-a lovit.

Fermierii din Galați se tem că recolta de grâu va fi compromisă în acest an

Tare necăjiți suntem iar situația este critică în tot județul Galați în particular și cam în toată zona de sud-est a țării în general, ne-a spus cu glasul tremurat Ortansa Stroe, fermieră care lucrează în Galați 1.300 de hectare din care 1.200 le are în arendă și 100 de hectare în proprietate. Societate pe care acesta o conduce de mai bine de 10 ani, Agromec Șendreni, se află în prezent în mare impas din cauza termenului de 30 iulie când vine scandeța pentru plata inputurilor.

”Pierderea este enormă, într-o singură zi vorbim de câteva miliarde. Marele necaz este că pe 30 iulie societatea noastră are scadența pentru plata la inputuri, care erau cu plata la recoltă la orz și la grâu și eu dacă nu am ce recolta, orz și grâu, vă dați seama, cred că vreo 10 miliarde care erau plățile scadente la 30 iulie pe care le-am pus cu plata din valorificarea grâului și a orzului. Eu totuși nu pot să cred că nu vor veni (autoritățile – n.r) cu un sprijin ceva, un ajutor de minimis acolo unde este secetă, pe suprafețele unde nu se poate și nu este nimic să dea un ajutor ca să putem ieși. Nu știu dacă firmele mari de la inputuri ne vor înțelege să ne amâne ratele, datoriile care sunt la scadență, dar dacă nu vor fi înțelegători nu văd cum o să plătesc, că nu am de unde la 30 iulie dacă nu am ce recolta”, ne-a declarat cu îngrijorare fermiera.

Autoritățile pasează cartoful fierbinte de la una la alta

Fermiera din Galați a sesizat și autoritatea locală din Șendreni, localitatea unde sunt amplasate terenurile pe care le lucrează, dar răspunsul sec la primarului a fost că încă nu există normele de aplicare care să permită formarea comisiilor pentru evaluarea pagubelor.

”De la Direcția Agricolă Galați ni s-a spus să facem înștiințări la Primărie, ceea ce am și făcut acum două săptămâni. De acolo ni s-a spus  că, vezi Doamne, seceta nu este pedologică și că nu sunt norme. Dar dacă stăm așa să apară norme, cum adică nu este secetă când pe câmp se usucă tot. Efectiv noi nu am avut un pic de zăpadă, nu am văzut zăpadă anul acesta prin Galați, deloc. Și în primăvară am avut o dată 5 – 6 litri/mp și altă dată 7 litri/mp, deci nimica toată, astea au fost toate ploile. Am făcut înștiințări la primărie, primăria dă la prefectură și prefectura trebuie să facă acel protocol, să facă comisie cu delegații din mai multe părți și să constate daunele”, a mai spus Ortansa Stroe.

Singura speranță, culturile care sunt irigate

Din 1.300 de hectare, fermiera din Galați are irigate 100 de hectare, acesta fiind singura suprafață de pe care speră să mai recolteze ceva.

Fermierii se simt abandonați. ”Autorități, nu vă întoarceți fața de la cei care produc hrana!”

Fermiera care conduce exploatația Agromec Șendreni mai spune că absolut toți fermierii din județul Galați se simt abandonați și în numele acestoa roagă autoritățile ”să nu își întoarcă fața de la cei care produc hrana”.

”Știm că situația este grea peste tot dar ne deranjează faptul că absolut nimeni nu se întreabă: ”voi ce probleme aveti?”.  Vorbeam zilele trecut cu unul dintre cei care ar trebui să ia decizii pentru noi iar răspunsul acestuia ma frapat. A spus: de unde vreți să vă mai dea statul și vouă dacă toate afacerile s-au închis. Bine că pe hotelieri toți îi întreabă. Chiar m-a indignat, adică agricultura așa o judeci, când agricultura e ramura principală, când agricultura a mers bine și s-au făcut producții de floarea-soarelui și a pus pe primul loc România la producții,  la fel pentru porumb, atunci toți se lăudau că e foarte bine cu agricultura. Deci aș vrea să îi rog: nu vă întoarceți fața de la cei care produ hrana”, a fost apelul agricultoarei către autorități.

În privința culturilor care se înfiițează în primăvară fermierii din Galați au rezerve având în vedere nivelul de secetă care a uscat pământul în totalitate.

”Am 330 de hectare de floarea-soarelui care vor fi semănate, am început la semănat, dar cum spun, am văzut că în jur au semănat majoritatea, dar noi punem pe pământ uscat sămânța, nu vă închipuiți, nu am cuvinte să spun cât e de uscat pământul. Vom mai merge pe 215 hectare de porumb, 30 de hectare de soia pe care le avem la irigat. Mazăre 330 de hectare pe care le-am semănat, au răsărit , dar au rămas așa, dacă mai ține seceta se va usca și aceasta care a răsărit. Problema și mai mare este că acolo unde suprafețele sunt calamitate 100% și trebuie întoarse solele  trebuie să băgăm discul iar la uscăciunea care este pe câmp băgând discul se evaporă și mai mult apa și așa puțină din sol. Așadar nu poți semăna latceva în aceste condiții”, a mai spus fermiera.

Dacă nu e grâu, nu e pâine. Prețul grâului ar putea exploda în toamnă

În condițiile actuale în care producția de grâu va fi drastic diminuată comparativ cu cifrele de anul trecut, Ortansa Stroe spune că prețurile se vor duce mult în sus.

”Dacă nu e grâu, nu e pâine, dar vedeți că ieri ministrul agriculturii vorbea că avem cereale destule pe stoc, eu știu unde or avea, sau până la recoltă, dar care recoltă? În partea de vest am înțeles că ei nu se confruntă cu probleme, acolo unii au făcut deja contracte pentru vânzarea cerealelor, îmi spuneau, am făcut pentru 600 de tone cu 0.70 de bani și îi părea rău ca a făcut contractul că sigur prețurile se vor duce în sus dacă nu sunt producții. Deși acum nu este momentuld e făcut contracte că trebuie să vezi la recoltă, ce iese și atunci, de obicei, întotdeauna se constata că prețul la recoltă era mai mare, când erau producții scădea. Acum nu pot să preconizez ce evoluție va fi”, a punctat agricultoarea din Galați.

Acesta îndeamnă autoritățile să se întâlnească cu fermierii, să îi întrebe pe fiecare care este situația din teren și ce probleme au.  ”De la LAPAR (fermiera din Galați face parte și din Consiliul Director al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR n.r) tot ne-au mai trimis scrisorile transmise către Minister, de exemplu o scrisoare în care urma acolo ca să facă comisiile, să ne organizeze la nivel de prefectură comisiile pentru a începe analiza privind calamitățile, dar pe Galați nu au făcut nimic. Lângă mine este un fermier care are vreo 2.000 de hectare care nu are nimic la irigat. Deci vrem să tragem un semnal de alarmă că siuația este extrem de gravă”, a conchis Ostansa Stroe.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus