Stiri de ultima ora

Statele Unite elimină tarifele aplicate  pentru oţel, aluminiu, carne de porc şi vită şi bourbon din Canada şi Mexic

Statele Unite elimină tarifele aplicate  pentru oţel, aluminiu, carne de porc şi vită şi bourbon din Canada şi Mexic
Economic
Statele Unite au încheiat vineri acorduri pentru eliminarea tarifelor aplicate importurilor de oţel şi aluminiu din Canada şi Mexic, au anunţat guvernele celor trei ţări, înlăturând un obstacol major din calea aprobării legislative a noului pact comercial nord-american, transmite Reuters.

Acordurile separate, care nu vor impune cote americane livrărilor de metale din Canada şi Mexic, vor elimina şi tarifele de retorsiune aplicate de aceste două ţări unor produse americane, între care carnea de porc şi de vită şi bourbonului, scrie News.ro

Statele Unite şi Canada au anunţat că acordul lor va intra în vigoare duminică după-amiază şi că acesta include măsuri pentru prevenirea intrării pe piaţa americană a metalului şi aluminiului chinez la preţuri de dumping, prin intermediul Canadei.

Preşedintele american Donald Trump a impus în martie 2018 tarife de 25% pentru oţel şi de 10% pentru aliminiu, pe motiv de securitate naţională, invocând o lege din perioada Războiului Rece, din 1962.

Canada şi Mexicul au susţinut în ultimele 14 luni că industriile metalurgice nu reprezintă un risc pentru securitatea naţională pentru că economiile lor sunt integrate cu cea a Statelor Unite şi au contestat tarifele de Organizaţia Mondială a Comerţului.

”Este o veste cu adevărat bună pentru canadieni”, a afirmat premierul canadian Justin Trudeau.

Acţiunile producătorului canadian de oţel Stelco au crescut cu 11% în urma informaţiei, dar titlurile Nucor, cel mai mare producător de oţel din SUA, au scăzut cu 3,1%, iar cele ale U.S. Steel Corp cu 1,2%.

Ministrul de Externe adjunct al Mexicului, Jesus Seade, însărcinat cu America de Nord, a spus că ”acordul creşte consiuderabil probabilitatea” ca noul acord comercial nord-american să fie aprobat de Congresul SUA înainte de vacanţa de vară.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus