Stiri - Editia din date de 07-12-2018

Arhiva stiri din data de:
07-12-2018 Stiri de ultima ora din

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord cu înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii

Economic
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord, joi, cu înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii (AEM), menită să-i sprijine pe cei aproximativ 17 milioane de europeni care trăiesc sau muncesc în alt stat membru şi să reducă munca la negru, transmite DPA.

"AEM îi va ajuta pe angajaţi şi pe angajatori să facă faţă mai uşor aspectelor complexe ale mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă", a afirmat Beate Hartinger-Klein, ministrul Afacerilor Sociale din Austria.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social, şi Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, au salutat acordul, apreciind că acesta "va întări corectitudinea pe piaţa internă a UE şi va consolida dimensiunea sa socială".

Confederaţia comercială din Germania a lăudat încheierea acordului, dar un membru al board-ului, Annelie Buntenbach, a apreciat că noul organism are mai puţine atribuţii decât se preconiza.

În martie, Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, precum şi o iniţiativă de asigurare a accesului la protecţie socială pentru toţi salariaţii şi lucrătorii independenţi.

Aceste iniţiative sunt însoţite de o comunicare pe tema monitorizării implementării Pilonului european al drepturilor sociale, care va fi strâns legată de semestrul european pentru coordonarea politicilor.

În ultimul deceniu, aproape că s-a dublat numărul de cetăţeni mobili, care trăiesc şi/sau lucrează într-un alt stat membru, ajungând la 17 milioane în 2017. Autoritatea Europeană a Muncii va ajuta cetăţenii, întreprinderile şi administraţiile naţionale să profite din plin de oportunităţile oferite de dreptul la liberă circulaţie şi să asigure mobilitatea echitabilă a forţei de muncă.

Autoritatea vizează un triplu obiectiv. În primul rând, ea va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor informaţii despre oportunităţile de lucru, de ucenicie, de recrutare şi de formare, precum şi despre programele de mobilitate şi va acorda îndrumare referitoare la drepturi şi obligaţii legate de traiul, munca şi/sau funcţionarea într-un alt stat membru al UE.

În al doilea rând, Autoritatea va sprijini cooperarea dintre autorităţile naţionale în context transfrontalier şi le va ajuta să garanteze că normele UE care protejează şi reglementează mobilitatea sunt respectate fără dificultăţi şi în mod eficient. În prezent, există un corp consistent de legislaţie a UE care reglementează libera circulaţie a lucrătorilor, iar o serie de norme sunt modificate şi modernizate, precum cele referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială în întreaga Uniune Europeană şi aspectele legate de detaşarea lucrătorilor în contextul prestării de servicii.

Prioritatea nu constă doar în a face aceste norme mai echitabile şi mai adaptate scopului lor, ci şi de a se asigura că sunt corect aplicate şi puse în aplicare în mod echitabil, simplu şi eficace în toate sectoarele economice. De exemplu, Autoritatea va ajuta la intensificarea schimbului de informaţii, va sprijini dezvoltarea capacităţilor în rândul autorităţilor naţionale şi le va acorda asistenţă pentru desfăşurarea unor inspecţii comune şi concertate. Acest lucru va întări încrederea reciprocă dintre părţi, va îmbunătăţi procedurile de cooperare de zi cu zi şi va preveni eventuale fraude şi încălcări ale normelor.

În al treilea rând, Autoritatea Europeană a Muncii va fi în măsură să ofere mediere şi să faciliteze găsirea de soluţii în cazul litigiilor transfrontaliere, de exemplu în eventualitatea restructurării unei întreprinderi în care sunt implicate mai multe state membre.

Autoritatea Europeană a Muncii va fi înfiinţată cu statutul de nouă agenţie descentralizată a UE şi ar trebui să devină operaţională în 2019, după încheierea procesului legislativ al UE prin care este constituită.Articole similare :
06
dec.
autoritatea europeana a muncii aprobata de statele membre ale ue
International
Autoritatea va ajuta la informarea angajaţilor, firmelor şi organismelor naţionale în legătură cu drepturile şi obligaţiile lor în situaţiile transfrontaliere va uşura inspecţiile transfrontaliere, va media disputele...

13
mar.
ue infiinteaza autoritatea europeana a muncii protectie pentru toti salariatii
Economic
Comisia Europeană a propus, marţi, înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, intenţie anunţată de preşedintele Juncker în discursul său din 2017 privind starea Uniunii, precum şi o iniţiativă de asigurare...

14
mar.
romania ar putea gazdui o agentie europeana care se va ocupa de toti lucratorii din ue
Actualitate
Comisia Europeană propune înfiinţarea unei Autorităţi Europene a Muncii, care ar putea avea sediul în România. Instituția va reglementa protecția socială a tutror lucrătorilor din UE Comisia Europeana Comisia Europeană...

08
mar.
propunere de la ce lucratorii detasati sa primeasca acelasi salariu ca si localnicii
Economic
Comisia Europeană a propus marţi ca lucrătorii care sunt angajaţi într un stat membru UE şi sunt trimişi să lucreze temporar într un alt stat membru de către angajatorul lor să primească...

08
mar.
comisia europeana lucratorii detasati ar trebui sa primeasca salarii echivalente cu cele ale localnicilor
Economic
Costul mediu pentru o oră de lucru era 40, 30 euro în Danemarca şi 39, 10 euro în Belgia dar doar 3, 80 euro în Bulgaria şi 4, 60 euro în România FOTO Guliver/...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte