Stiri de ultima ora

SIF1 şi OPUS - Chartered Issuances deţin câte 5,05% din SIF Moldova

SIF1 şi OPUS - Chartered Issuances deţin câte 5,05% din SIF Moldova
Economic
• OPUS - Chartered Issuances este un fond de investiţii înregistrat în Luxembrug despre care conducerea SIF Oltenia susţine că operează concertat cu grupul format de SIF1 şi SIF4 

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg deţineau, la data de 28 octombrie, câte 5,05% din capitalul SIF Moldova (SIF2), peste pragul legal de 5%, informează societatea de investiţii din Bacău printr-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

OPUS - Chartered Issuances este unul dintre fondurile de investiţii

despre care conducerea SIF Oltenia (SIF5) susţine că operează în mod concertat cu grupul format de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4).

SIF-ul din Craiova chiar a înaintat o cerere către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la începutul lunii iunie a acestui an, prin care solicita supraveghetorului pieţei să dispună suspendarea, înaintea adunării acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie, a drepturilor de vot pentru mai multe entităţi, printre care şi fondul înregistrat în Luxemburg, demers care a rămas fără răspuns din partea ASF, conform SIF5.

Conducerea SIF Oltenia a susţinut, atunci, că OPUS - Chartered Issuances este controlat de SIF Muntenia deoarece, în 2016 şi 2017 SIF4 a realizat investiţii însumând 16,389 milioane de euro, în obligaţiuni emise de această entitate.

"Deşi aparent OPUS - Chartered Issuances este independentă, în realitate dreptul real asupra acţiunilor aparţine SIF Muntenia, care are dreptul de a încasa dividendele aferente, iar acţiunile deţinute de fond au fost achiziţionate prin decizia manifestă a SIF Muntenia, după cum a fost declarat în raportul administratrilor", subliniază SIF5 în adresa remisă către ASF.

În document se mai adăuga: "SIF1 controlează SIF4 deoarece are majoritatea drepturilor de vot în numirea administratorilor SIF Muntenia, respectiv SAI Muntenia (SIF Banat-Crişana deţine 99,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest şi 4,97% din SIF Muntenia), astfel încât are o influenţă semnificativă asupra deciziilor de afaceri ale acesteia".

În plus, ASF a constatat chiar pentru adunarea acţionarilor SIF Oltenia din 9 mai că SIF Muntenia acţionează în mod concertat cu SIF Banat - Crişana.

Nu a fost prima dată când SIF-ul din Craiova a afirmat că OPUS - Chartered Issuances operează concertat cu grupul format din SIF1 şi SIF4.

Înainte de adunarea acţionarilor SIF5 din mai, SIF Oltenia a susţinut că fondul de investiţii înregistrat în Luxembrug, Radu-Răzvan Străuţ, SIF Banat - Crişana, SIF Muntenia şi alte peste zece fonduri deţin cumulat circa 28% din capitalul social al SIF-ului cu sediul în Craiova.

Atunci, Autoritatea a răspuns că legislaţia specifică nu include în aria prezumţiei de concertare şi investitorii fondurilor de investiţii.

"Deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar (...) este fondul de investiţii, prin administratorul acestuia. (...) Totodată, în conformitate cu legislaţia aplicabilă (...) deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exprimarea/exercitarea unui eventual drept de vot.", se arăta în răspunsul ASF.

În mai, acţionarii SIF Oltenia au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, decizii a căror aplicare este în prezent împotmolită în hăţişurile legislative.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus