Stiri - Editia din date de 12-01-2019

Arhiva stiri din data de:
12-01-2019 Stiri de ultima ora din

Sfatul analiştilor pentru cei care vor să îşi cumpere o casă: "Mai stați puţin în chirie"

Economic
Scădere abruptă a pieţei imobiliare pe final de an, de peste 30 de procente. Specialiştii au avertizat asupra acestui risc, mai ales după creşterea alertă a dobânzilor de astă vară. Potrivit datelor Agenţiei de Cadastru, dacă în noiembrie au fost peste 46.000 de tranzacţii imobiliare, în decembrie s-au încheiat cu 10.300 mai puţine.

Au fost mai multe semnale, în special limitarea gradului de îndatorare de către BNR şi creşterea dobânzilor.

În decembrie 2018 au fost încheiate în jur de 36.000 de tranzacţii cu case şi terenuri în toată ţara, cu aproape 20.000 mai puţine faţă de aceeaşi lună din 2017, arată datele Agenţiei de Cadastru. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute la sfârşitul anului trecut sunt Gorj, Olt şi Tulcea.

Analiştii spun că în următorii ani vom vedea o scădere a cererii în piaţa imobiliară. Asta înseamnă ieftiniri.

Iancu Guda, analist economic: Preţul la imobiliare va scădea în 2019, maxim 2020, cu cel puţin 25%, în condiţiile în care cererea scade şi oferta creşte. Cred că piaţa este blocată, pentru că taxa pe activele bancare aruncă sectorul bancar în haos şi nimeni cu mintea la cap nu face acum un credit, când încă sunt foarte multe incertitudini. Avem modificări fiscale care riscă să arunce economia în recesiune.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: Mă aştept la o stangare a pieţei imobiliare. Piaţa imobiliară a fost susţinută şi se află la un nivel nesustenabil, artificial, preţurile sunt artificial de mari, prin politica statului, care a încurajat creditarea, a stimulat oamenii să se îndatoreze, a oferit garanţii oamenilor şi băncilor.

-Fata mea şi-ar lua Prima Casă, dar e 67.000 de euro şi nu se încadrează.

-Greu, greu. Băiatul meu stă cu chirie, are 3 copii şi stă cu chirie. Nu îşi permite, nu poate să îşi ia, îi e frică de ziua de mâine. Eu am de la serviciu casă, acum e greu, groaznic, iei din gura copilului să dai la casă.

-Sunt mai scumpe pentru că şi viaţa s-a scumpit. Aici este foarte greu şi pentru tineretul nostru ajungem să spunem no comment.

Analiştii le recomandă celor care vor să îşi cumpere o casă să mai aştepte o perioadă.

Iancu Guda, analist economic: Pe de o parte să plăteşti 50% supraevaluat cu dobândă pe 30 de ani versus să stai în chirie încă un an, are foarte mult sens să aştepţi, să mai stai puţin în chirie, să aştepţi ca efectele negative din economie să se vadă, să scadă preţurile la imobiliare, pentru că este o certitudine. Sunt absolut convins că dezvoltatorii au spaţiu foarte mare să scadă preţurile.

Potrivit unor analize ale economiştilor, în acest moment dezvoltatorii construiesc un metru pătrat cu aproximativ 700-800 de euro şi îl vând, în medie, cu 1.500 de euro. În zonele centrale din Bucureşti, Cluj şi Timişoara preţul pentru un metru pătrat trece de 2.000 de euro.Articole similare :
12
ian.
anunt primejdios despre piata imobiliara avertisment pentru romanii care vor sa si cumpere o casa
Economic
Specialiștii în imobiliare lansează un avertisment pentru românii care vor să și cumpere o casă. Potrivit datelor Agenţiei de Cadastru, dacă în noiembrie au fost peste 46.000 de tranzacţii imobiliare, în...

12
ian.
sfatul specialistilor pentru cei care vor sa isi cumpere o casa
Economic
În decembrie 2018 au fost încheiate în jur de 36.000 de tranzacţii cu case şi terenuri în toată ţara, cu aproape 20.000 mai puţine faţă de aceeaşi lună din 2017,...

13
ian.
sfatul specialistilor pentru cei care vor sa cumpere o casa mai stati putin in chirie
Economic
Specialistii ii sfatuiesc pe cei care vor sa cumpere o casa sa mai astepte, in contextul in care piata imobiliara este in scadere. Potrivit datelor Agenţiei de Cadastru, dacă în...

20
nov.
2019 ar putea aduce un nou crah imobiliar avertismentele specialistilor
Economic
2019 ar putea aduce un nou crah imobiliar. Specialiştii avertizează că piaţa de profil dă deja semne de prăbuşire, pentru că vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe...

17
oct.
scad vanzarile de locuinte analistii spun ca e de asteptat ca si preturile sa se reduca odata cu cererea
Economic
Scad vânzările de locuințe. Analiștii spun că e de așteptat ca și prețurile să se reducă odată cu cererea Piaţa imobiliară a scăzut accentuat în ultimele luni. În prima lună...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte