Stiri de ultima ora

Scrisoarea lui Mugur Isărescu către Liviu Dragnea. De ce nu susţine BNR proiectul de repatriere a aurului

Scrisoarea lui Mugur Isărescu către Liviu Dragnea. De ce nu susţine BNR proiectul de repatriere a aurului
Economic
Guvernatorul Băncii Naţionale i-a trimis o scrisoare lui Liviu Dragnea, prin care îi explică de ce nu susţine proiectul prin care preşedintele PSD şi senatorul Şerban Nicolae au propus repatrierea rezervei de aur a României.

Scrisoarea, obţinută de Hotnews , arată că, dacă proiectul ar deveni lege, ar încălca de multiple ori legislaţia europeană.

Printre altele, scrisoarea arată că o dispoziţie a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) impune păstrarea la băncile centrale naţionale a competenţei de a lua decizii cu privire la utilizarea activelor băncilor centrale naţionale.

„Adoptarea unor dispoziţii legislative care ar impune o alocare obligatorie a unei părţi din rezerva valutară a unui stat membru, în contradicţie cu atribuirea acestei misiuni băncii centrale naţionale, ar fi incompatibil cu Tratatul, deoarece ar priva astfel banca centrală naţională de una dintre misiunile sale fundamentale, conform Tratatului, şi ar transfera de la banca centrală naţională către un terţ competenţa pe care Tratatul o alocă în mod clar băncilor centrale naţionale”, scrie în document.

De asemenea, în acord cu un principiu statuat la nivelul TFUE, un articol din Statutul BNR prevede că ,,în îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate”.

BNR trece în revistă, de asemenea, şi modalităţile prin care alte state administrează rezerva de aur.

Guvernatorul mai reaminteşte că, din perspectiva incidenţei legislaţiei Uniunii, procedura de consultare a Băncii Centrale Europene în legătură cu orice amendament care urmează a fi adus Statutului băncii centrale este necesară şi obligatorie.

Marţi, comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil propunerii lui Liviu Dragnea şi a lui Şerban Nicolae de repatriere a rezervei de aur a României.

Acum, Comisia de buget, finanţe urmează să întocmească raportul la acest proiect, după care iniţiativa legislativă va intra în dezbaterea plenului, care este for decizional.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus