Stiri de ultima ora

Schimbări pentru muncitorii migrați în cea mai bogată țară din lume! Cum vor munci străinii în emirat

Schimbări pentru muncitorii migrați în cea mai bogată țară din lume! Cum vor munci străinii în emirat
Economic
Ca răspuns la acuzațiile de exploatare a muncitorilor, Qatarul a modificat marţi legislaţia referitoare la rezidenţă.

Ultima ora

Scopul este de a permite muncitorilor străini să plece din ţară fără obligaţia de a avea permise de ieşire din partea angajatorilor lor, scrie Reuters.

Autorităţile de la Doha vor să răspundă în acest fel acuzaţiilor de exploatare a muncitorilor, într-o perioadă în care se pregătesc să găzduiască ediţia din 2022 a Cupei Mondiale de fotbal, pe care auuprezentat-o ca pe o demonstraţie a progresului şi dezvoltării ţării, conform stirileprotv.ro

Majoritatea muncitorilor migranţi vor putea ieşi din Qatar fără să obţină permise din partea angajatorilor lor, potrivit noilor prevederi, a declarat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), printr-un comunicat publicat de biroul său din Doha.

Organizaţia a salutat măsura drept ”un pas semnificativ” pentru Qatar, emiratul bogat în gaze naturale care s-a angajat anul trecut să adopte ample măsuri de reformă a legislaţiei muncii, inclusiv a sistemului de vize de ieşire.

”OIM salută adoptarea Legii nr. 13, care va avea un impact direct şi pozitiv asupra vieţii muncitorilor migranţi din Qatar”, a declarat Houtan Homayounpour, şeful biroului din Doha al OIM, care a fost înfiinţat în luna aprilie.

Agenţia de presă oficială din Qatar a confirmat adoptatea Legii nr. 13, afirmând că ”a modificat anumite prevederi” ale legislaţiei precedente referitoare la intrarea, ieşirea şi rezidenţa expoatriaţilor. Agenţia nu a precizat care sunt prevederile modificate şi nu a oferit detalii referitoare la schimbări.

Sistemul din Qatar încă impune ca cei 1,6 milioane de muncitori străini, majoritatea asiatici, să solicite consimţământul angajatorilor atunci când îşi schimbă locul de muncă, sistem despre care organizaţiile respective afirmă că muncitorii sunt expuşi abuzurilor.

Alte reforme promise de guvern includ introducerea salariului minim şi o procedură pentru plângerile muncitorilor.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus