Stiri de ultima ora

Salvia – ghid de cultivare: tipuri, semănat, îngrijire, recoltare, profit

Salvia – ghid de cultivare: tipuri, semănat, îngrijire, recoltare, profit
Economic
Cultura de salvie reprezintă o sursă de profit pentru tot mai mulți mici fermieri. Planta aromatică cu puteri vindecătoare este ușor de cultivat, iar o minimă procesare asigură un profit constant pe o perioadă de circa 10 ani, cât este viața productivă a celor mai cunoscute tipuri de salvie.

Ce este salvia

Salvia este un subarbust de cultură, bine ramificat, cu o bază lignificată. Poate avea înlțimi diferite, de la 30 până la 80 de centimetri. Apreciată mai ales ca plantă aromatică, salvia este cultivată și ornamental în grădină.

Istoric pentru salvie

Salvia, cu denumirea sa științifică Salvia officinalis, este folosită din cele mai vechi timpuri pentru tratarea multor afecțiuni, medicii greci și romani fiind cei care au descris prima dată planta în lucrările lor de specialitate. Romanii antici apreciau salvia ca un remediu pentru infertilitate, iar cuplurile cu această problemă erau separate timp de cinci zile în care soților li se dădea să bea constant decoct de salvie. În multe familii, după această cură se nășteau copii puternici.

Unde este răspândită cultura de salvie

Salvia sau jaleșul de grădină este originară din sudul Europei, din regiunile meditaraneene, astfel planta întâmpină probleme la cultivarea în România, unde iernile pot fi foarte reci. Acest factor este foarte important de luat în seamă la înființarea unei culturi de salvie pentru care se recomandă o climă mai blândă, deci sudul României ar fi cel mai benefic.

Tipuri de salvie

Salvia poate fi de mai multe tipuri, începând cu Salvia officinalis, una dintre cele mai cunoscute plante culinare. Acest tip de salvie are de obicei frunzele gri-verde și florile de un albastru violet, însă poate avea și flori roz – Rosea sau albe – Albiflora. Din acest tip de salvie avem soiul Berggarten Sage cu frunze mari și late, soiul Purpurea Sage cu frunze purpurii sau salvia Tricolor cu frunze pestrițe alb-crem și roz. Există și salvie de culoare aurie, Salvia Icterina. Salvia de Răsmirești este un soi românesc de salvie.

Cerințele salviei față de căldură și lumină

Salvia are nevoie să fie protejată de temperaturile extreme de peste iarnă: este afectată la temperaturi ce coboară sub -10 grade Celsius timp de mai multe zile. Planta sepoate cultiva cu succes în locuri adăpostite din zonele sudice, pe litoral și chiar în partea de vest a țării.

Locul în care se cultivă salvia trebuie să fie unul însorit sau cu semiumbră.

Cerințele salviei față de apă

Salvia are nevoie de multă apă așa că o cultură are neapărat nevoie de un sistem de irigare. Salvia nu se udă în exces pentru că o umiditate foarte mare favorizează apariția bolilor precum mana de sol, la care cultura este sensibilă.

Cerințele salviei față de sol

Solul bun pentru cultura de salvie este cel cu fertilitate moderată, bine drenate. Dezvoltarea salviei nu se face bine dacă solurile sunt lutoase sau argiloase.

Salvia iubește solul neutru. PH-ul solului ideal pentru salvie este între 5 și 6,5, dar cultura de dezvoltă bine și în soluri cu pH între 4,2 și 8,3.

Înființarea unei culturi de salvie

Înființarea culturii de salvie se poate face direct prin semănatul semințelor sau prin răsaduri / butași. Dacă se merge pe varianta butașilor, se aleg butați semilemnificați dacă plantarea se face în august sau erbacei pentru plantarea de primăvară, folosindu-se stimulatori de înrădăcinare în ambele situații.
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus