Stiri de ultima ora

Regulile referitoare la schema de ajutor pentru IMM-uri, prorogate cu 45 de zile

Regulile referitoare la schema de ajutor pentru IMM-uri, prorogate cu 45 de zile
Economic
Potrivit proiectului, "se prorogă intrarea in vigoare a prevederilor art.I pet.2 - 6 şi 9 şi ale art. II din Legea nr.75/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.42/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest România, precum şi pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 493 din 10 iunie 2020, cu până la 45 de zile, pentru obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".

S-au înregistrat 123 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Potrivit raportului, "întrucât în prezent sunt în curs de notificare către Comisia Europeană o serie de modificări ale Schemei de ajutor de stat, aprobată de Comisia Europeană prin Decizia C(2020)2363 din 10 aprilie 2020, iar facilităţile oferite prin programul IMM Invest România trebuie să respecte prevederile Comunicării Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) şi nu pot fi implementate decât după obţinerea unei decizii de autorizare din partea Comisiei, prezentul proiect de lege reglementează prorogarea aplicării prevederilor art.I pct.2-6 si 9 şi ale art. II din Legea nr.75/2020". Până la obţinerea deciziei, schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor continuă să se aplice în condiţiile autorizate de către Comisia Europeană, prin Decizia C(2020)2363 din 10 aprilie 2020, adaugă documentul.

Senatorul PSD Radu Oprea a subliniat, în cadrul dezbaterilor, că numărul de IMM-uri finanţate prin acest program este unul foarte mic.

"Este a treia, a patra modificare la IMM Invest, ceea ce ne arată că lucrurile nu sunt bine făcute, că au avut nevoie de foarte multe modificări şi ceea ce ne spunea domnul ministru Cîţu, săptămâna trecută, ca o mare realizare, că au reuşit finanţarea a peste 8.000 de firme, arată a fi de fapt un mare eşec. Mă gândesc la numărul total de firme - peste 600.000 - şi, dacă facem un simplu calcul aritmetic, vedem că de abia au atins 1,33 % din numărul total de firme pentru finanţare, Dacă facem un calcul şi mai atent, vedem că ponderea din PIB a finanţărilor nu trece de 0,6 %. Puţin, foarte puţin. Şi este un mesaj clar pe care îl transmit ministrului Cîţu - cu astfel de minciuni lucrurile nu pot funcţiona în economia românească. Vom vota "pentru", astfel încât să avem cât mai multe firme finanţate în economia românească. Să-i dea lui Cîţu Dumnezeu mintea cea de pe urmă, că până acum n-a avut", a afirmat senatorul PSD.

USR a susţinut la rândul său acest proiect, senatoarea Silvia Dinică argumentând că modificările aduse la Ordonanţa 42, prin legea de adoptare a acesteia, a făcut ca aceste modificări să necesite aprobarea Comisiei Europene, în condiţiile în care Legea 75/2020 a lărgit categoria de beneficiari.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, care va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus