Stiri de ultima ora

Rata şomajului a fost de 3,8% în martie. Ne așteptăm la schimbare de tendința pe piața forței de muncă pe termen scurt (economist șef)

Rata şomajului a fost de 3,8% în martie. Ne așteptăm la schimbare de tendința pe piața forței de muncă pe termen scurt (economist șef)

de DP     HotNews.ro

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 2,9% pentru luna martie 2019 (3,2% în cazul bărbaţilor şi 2,4% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 71,0% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna martie 2019.

”Conform datelor publicate recent de Eurostat climatul pozitiv din piață forței de muncă s-a consolidat în martie, evoluție determinată de investițiile derulate în unele ramuri ale economiei, migrația populației și reducerea ponderii economiei informale. Se confirmă rezistentă la presiunile din sfera costurilor salariale și la tensiunile macroeconomice (nivelul ridicat al deficitelor gemene și provocările de politică economică)”, explică economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un raport destinat investitorilor. Conform estimărilor econometrice elaborate, rata șomajului a înregistrat un nivel superior componenței structurale pentru a șasea luna la rând în martie, confirmandu-se astfel fază de maturitate a ciclului post-criză, mai spune Andrei Rădulescu. ”Evoluțiile din piața forței de muncă din martie au fost în linie cu scenariul macroeconomic central BT. Menținem astfel prognozele pentru evoluția raței medii anuale a șomajului: scădere la 3.9% în 2019 (nivelul minim din ultimele decenii), urmată de creștere la 4.4% în 2020, respectiv 4.9% în 2021”, a mai adăugat economistul șef al BT. Cu alte cuvinte, ne așteptăm la schimbare de tendința pe piața forței de muncă pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criză, nivelului ridicat al deficitelor gemene și marjei reduse de manevră a politicii economice, conchide Rădulescu.
HotNews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus