Stiri de ultima ora

PSD are strateg. Cum se mută pionul?

PSD are strateg. Cum se mută pionul?
Economic
Congresul PSD a consfinţit ceea ce se ştia de o lună: candidatul social-democra­ţilor pentru alegerile pre­zidenţiale din noiembrie este premierul Viorica Dăncilă. Prin urmare, PSD are strateg. Numai că strategia acestuia este neinteligibilă. Nu este înţeleasă de nimeni. Fapt care s-a văzut încă de la şedinţa Comitetului Executiv Naţional de dinaintea congresului extraordinar al PSD, unde s-a dispus o nouă remaniere guvernamentală.

Ana Birchall, care a adus un suflu nou la Justiţie, va fi schimbată cu Dana Gîrbovan. Deşi Birchall a nemulţumit mulţi lideri social-democraţi, Dăncilă a ales să o consoleze oferindu-i un portofoliu de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. Portofoliu pe care Birchall l-a deţinut până să fie numită la Justiţie. Practic, ea a revenit în locul din care o mutase, în luna aprilie, premierul.

Între timp, Viorica Dăncilă a des­coperit noi valenţe pentru multilateralul Mihai Fifor. Fostul ministru al apărării în guvernul Tudose şi vicepremier pentru parteneriate strategice în cabinetul actualului premier, a ajuns cea mai bună soluţie a Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de ministru de interne.

În toată această perioadă, în interiorul formaţiunii politice, Fifor a fost preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, după care a devenit secretar general cu aspiraţii prezidenţiale. Aspiraţiile au fost tăiate, din faşă, de premierul-preşedinte Viorica Dăncilă. Singurul şi omnipotentul candidat al social-democraţilor la alegerile prezidenţiale din această toamnă, fapt stabilit la congresul redus de sâmbăta trecută.

Dăncilă a stabilit, pentru alegerile prezidenţiale, o nouă strategie. Nemulţumită de sondajele care o creditează cu intenţii de vot cuprinse între 8% şi 10%, Viorica Dăncilă le-a cerut liderilor social-democraţi o implicare mai mare în campania electorală şi un dialog permanent cu cetăţenii din zonele în care acţionează membrii marcanţi şi aleşii PSD.

Dăncilă le-a spus colegilor din CEx: "Trebuie să ieşim între oameni şi trebuie să avem anumite evenimente la care să participăm. Să mergem printre oameni, şi acelaşi lucru îl voi face şi eu. Voi merge în piaţă, voi merge la mall. Vom anunţa din timp şi vom putea participa la aceste evenimente. Vreau ca PSD să se mişte foarte bine în această campanie pe regiuni, pe judeţe. Eu cred că avem o mare nevoie de implicare. Vreau să atragem alături de noi tinerii, să mergem în judeţe şi să vorbim cu ei. Trebuie să ne întâlnim cu tineretul şi să conectăm organizaţia la mediul online. Eu sper că fiecare şef de organizaţie se va implica. Ei ştiu cum se face campanie electorală, să meargă peste tot, în localităţi, comune".

Campanie electorală la mall şi la piaţă. O strategie stabilită din dis­perare sau din neştiinţă.

Ce le va spune candidatul Viorica Dăncilă în luna octombrie, în plină campanie electorală, cetăţenilor pe care îi va găsi în pieţele din Capitală şi din ţară, alergând pentru murăturile de iarnă? Cum va justifica ea faptul că preţul unui kilogram de cartofi s-a dublat faţă de anul trecut, că au cres­cut preţurile la vinete, roşii, cas­traveţi, varză, conopidă şi go­goşari?

Dăncilă afirmă: "Nu vreau să cred în procente de 8% sau 10%. Nu exis­tă aşa ceva!". După care, revine şi spune: "Trebuie să mai facem sondaje. Să vedem cum stăm. Să vedem cum este realitatea".

Din spusele preşedintelui PSD în faţa colegilor de partid, reţinem că spaima Vioricăi Dăncilă o reprezintă USR şi Dan Barna. La şedinţa Cex, premierul a precizat: "Nu vreau să mă gândesc cum ar fi să pierdem şi să câştige USR-ul. Nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. (...) Să nu cădem în această plasă pe care ne-au pus-o - să nu mai ieşim pe stradă pentru că ne vor ataca. Nu e aşa".

Dăncilă ori a uitat, ori n-a ştiut niciodată că de ce ţi-e frică, nu scapi. Numai că, în cazul de faţă nu va pierde doar ea, ci şi Partidul Social Democrat, care, conform recentelor sondaje de opinie, se află în cădere liberă.

Indiferent dacă ţara se conduce sau nu de la Palatul Cotroceni ori de la Palatul Victoria, dinspre sediul din Kiseleff nu adie niciun vânt al schimbării direcţiei greşite înspre care se îndreaptă PSD.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus