Stiri de ultima ora

Proiectul de lege al PSD care amână ratele - aprobat de Senat

Proiectul de lege al PSD care amână ratele - aprobat de Senat
Economic
Proiectul de lege promovat de social-democraţi care prevede amânarea ratelor bancare a fost aprobat, ieri, în plenul Senatului.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, ne-a spus că iniţiativa legislativă urmează să intre vineri pe ordinea de zi a plenului Camerei Depuaţilor. Tot atunci se intenţionează şi votarea legilor "anti-cămătărie", promovate de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir. Ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în ambele cazuri, va fi stabilită astăzi, de Biroul Permanent.

Textul de lege care amână achitarea ratelor se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Motivarea iniţiativei legislative precizează: "Este necesară susţinerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri-fiscal bugetare pentru susţinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activităţii, de aceea pe lângă suspendarea, la cerere, a obligaţiei de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii, această propunere legislativă trebuie să fie aplicabilă şi în cazul contractelor de leasing".

PSD a depus în 19 martie, în Parlament, proiectul de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci. Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, recent, că PSD intenţionază să amendeze textul ordonanţei amânării ratelor cu următoarele amendamente:

- Numărul de luni cât se suspendă ratele se adaugă la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus;

- Se suspendă orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor;

- Prevederile legii se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.

Guvernul a aprobat, luni seara, pentru a doua oară, ordonanţa care amână pentru până la nouă luni plata ratelor bancare, cu capitalizarea dobânzii aferente sumelor suspendate la plată, mai puţin în cazul creditelor ipotecare. Actul normativ a produs controverse aprinse, atât în rândul consumatorilor, cât şi pe piaţa întreprinzătorilor, în contextul în care, iniţial, prevedea amânarea ratelor doar pentru debitorii fără restanţe, afectaţi direct sau indirect de efectele crizei Coronavirus. Ultima formă a Ordonanţei arată că restanţierii la bănci îşi pot aduce împrumutul la zi înaintea depunerii cererii. Totodată, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor cu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Consumatorii consideră că actul normativ este, încă, neclar şi aşteaptă adoptarea legii din Parlament. Totodată, Daniel Zamfir a declarat că Ordonanţa de Urgenţă va fi respinsă de parlamentari.

• Dănescu, ARB: "Măsurile individuale ar fi fost cea mai bună administrare a resurselor financiare"

Bancherii sunt de părere că abordarea individuală a clienţilor afectaţi de pandemie ar fi, de fapt, cea mai corectă şi eficientă pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare pe care le au consumatorii, o lege în acest sens afecând lichiditatea sistemului bancar.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus